Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

26. fejezet - Geriatria

26. fejezet - Geriatria

Az idősebbek táplálkozási zavarai

ebm00467

Alapszabályok

  • Az alultápláltság leggyakoribb okakrónikus megbetegedés. A bevett gyakorlatnál aktívabban kell kezelni.

  • A fizikai aktivitás növelése – és ennek kapcsán enyhe fogyasztás – a cukorbetegség, a keringési elégtelenség, a hypertensio és az osteoarthritis kezelésének fontos eleme. Egyébként idősek mérsékelt túlsúlya miatt ritkán indokolt a fogyókúra .

  • Az osteoporosis megelőzésére biztosítani kell a megfelelő kalcium bevitelt (1,5 g/nap). A bentfekvő betegeknek gyakran van D vitamin hiányuk.70 éves kor felett D vitamin pótlás minden esetben szükséges a csontritkulás megelőzésére.

  • Idősebbeken a B12vitamin vagy a vashiány gastrointestinális megbetegedésre utal.

  • Vitaminok vagy nyomelemek rutinszerű adásának nincs bizonyított hatása..

Az alultápláltság prevalenciája

  • Az idős népesség körében 5–10%.

  • 80 év felett 10–20%.

  • Hospitalizált idős betegek alultápláltságának aránya 27–65%.

  • Az előfordulás azok között, akik állandóan intézetben vannak,30–80%.

Predisponáló tényezők

  • Nehéz hozzájutni az ételhez

    • Anyagiak (alacsony nyugdíj, fukarság)

    • Mozgási zavarok

    • Megszokások, alkoholizmus

  • Rágási és nyelési nehezítettség

    • Agyvérzés, Parkinson-kór, hiányos fogazat

  • Fokozott táplálékigény

    • Fertőzések

    • Traumatológiaiműtétek, különösen combnyaktörés műtéte

  • Cachexiához vezető betegségek

    • Rosszindulatú daganatos megbetegedések, krónikus fertőzések (pl. tbc)

    • Alzheimer kór

  • A tápanyagok csökkent hasznosítása

    • Malabsorptio (bélbetegségek)

  • Egyéb okok

    • Psychiátriai esetek (depresszió, paranoia)

    • Gyógyszerelés

    • Csökkent íz és szagérzés

    • Csökkent szomjúságérzés

  • Immobilitás

  • A korral járó psychés változások

    • Az alapanyagcsere lelassulásaés a fizikai aktivitás csökkenése miatt a kalória bevitel kisebb lesz; idős nőkön gyakran 1500 kcal alatt van. Ez egyes nyomelemekre vonatkozóan kockázati határértéket jelent.

    • Korral az izomtömeg csökken, a zsírszövet aránya nő.

    • Csökken a cukor-tolerancia

    • Folyadék háztartás zavara könnyebben alakul ki

Az alultápláltság következményei

  • Fokozott morbiditás és mortalitás

  • Elhúzódó hospitalizáció

  • Károsodott immunrendszer, lassúbb sebgyógyulás, nő a szepszis veszélye

  • Az izom működés és izomerő csökken

Az alultápláltság diagnózisa

  • A klinikai vizsgálatok nem szenzitívek.

  • A leggyakrabban alkalmazott mutatók az alacsony testsúly vagy testtömeg index, a triceps és a felkar vastagsága, a szérum albumin, haemoglobin, lymphocyta szám, az étkezési szokások és vitamin bevitel dokumentálása, a klinikai vizsgálat és a fogyás.

  • Az ú.n. mini étkezési becslés (Mini Nutritional Assessment - MNA) manapság a legelfogadottabb mérése az alultápláltságnak. Több országban validálták.

Az alultápláltság kezelése

  • Az idős betegek alultápláltsága (különösen a fehérjéket illetően) olyan kérdés, melyet a szokásos gyakorlatnál aktívabban kell kezelnünk.

  • A fehérje kiegészítőszerek lerövidítik a kórházi ápolást és csökkentik a szövődményeket.

  • Az idős beteg fehérjeszükséglete napi 1–1.2 g /tskg fehérje; soványabbaknak még több.

  • A korral nőnie kell a fehérje arányának a táplálékban.

Egyéb táplálkozási zavarok

  • Egyes elemek hiánya

  • Anaemia (vas, B12 vitamin); kutassunk gastrointestinális betegséget a háttérben

  • Osteoporosis, osteomalácia. Az intézetben elhelyezett és ki nem mozduló idős emberek D vitamin hiánya gyakori. A rutinszerű D vitamin pótlás szükségessége megalapozott. Törésmegelőzésre napi 800 NE D vitamin hatásos.Otthon lakók számára 400 NE, intézetben élőknek 800 NE ajánlott.

  • Farkasvakság

  • Neuropathia (B vitaminok)

  • Elhízás

    • Anyagcsere betegségek (diabetes)

    • Fizikai mozgáskorlátozottság

    • Bőrfertőzések (intertrigo)

    • A szív és keringési rendszer megbetegedései

  • Fogyókúra csak igen óvatosan ajánlott. Könnyen vezet az izomtömeg csökkenéséhez és a zsírszövet arányának relatív megnövekedéséhez.

Irodalom

  • [1]Gillespie WJ, Henry DA, O'Connell DL, Robertson J. Vitamin D and vitamin D analogues in the prevention of fractures in involutional and post-menopausal osteoporosis. The Cochrane Database of Systematic Reviews, Cochrane Library number: CD000227. In: The Cochrane Library, Issue 2. 2000rd: Update Software; 1998. (Updated quarterly)

  • [2]Lips P, 2002fsmans WC, Ooms ME et al. Vitamin D supplementation and fracture incidence in elderly persons. A randomised, placebo-controlled trial. Ann Intern Med 1996;124:400-6. Comment in ACP Journal Club 1996;July/August:16

  • [3]Chapuy MC et al. Effect of calcium and cholecalciferol treatment for three years on hipfractures in elderly women. BMJ 1994;308:1081-2

  • [4]Dawson-Hughes B et al. Rates of bone loss in postmenopausal women randomly assigned to one of two dosages of vitamin D. Am J Clin Nutr 1995;61:1140-5

  • [5]Jha P, Flather M, Lonn E, Farkouh M, Yusuf S. The antioxidant vitamins and cardiovascular disease: a critical review of epidemiologic and clinical trial data. Annals of Internal Medicine 1995;123(11):860-72

  • [6]Pahor M, Applegate WB. Recent advances in geriatric medicine. BMJ 1997;315:1071-4

  • [7]Sano M et al. A controlled trial of selegiline, alfa-tocopherol, or both as treatment for Alzheimer's disease. The Alzheimer's disease cooperative study. N Engl J Med 1997;336:1216-22

  • [8]Clark LC et al. Effects of selenium supplementation for cancer prevention in patients with carcinoma of the skin. A randomised controlled trial. Nutritional Prevention of Cancer Study Group. JAMA 1996;276:1957-63

  • [9]Helzlsouer KJ et al. Prospective study of serum micronutrients and ovarian cancer. J Natl Cancer Inst 1996;88:32-7

  • [10]Hennekens CH et al. Lack of effect of long-term supplementation with beta-carotene on the incidence of malignant neoplasm and cardiovascular disease. N Engl J Med 1996;334:1145-9

  • [11]Omenn GS et al. Effects of a combination of betacarotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med 1996;334:1150-5