Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

A köszvény diétás kezelése

A köszvény diétás kezelése

ebm00452

  • Az a cél, hogy a beteg ne egyen olyan ételeket, amelyek nagy mennyiségű purint tartamaznak. A purin húgysavvá alakul, mely a szervezetre veszélyes lehet.

Kerülni kell az alábbi ételeket

  • Minden alkahol tartalmú ital, különösen a sör,

  • Belső szervek, pl. a máj, vese, csecsemőmirigy

Korlátozott mennyiségben fogyasztható ételek

  • halféleségek (halikra, balti hering, szardinia stb., nagyobb hal ehető)

  • rákfélék

  • Hús (marhahús, sertéshús, baromfihús, marha-alapanyag stb.)

  • Néhány zöldség (borsó, bab, spárga, gomba)

Szabadon fogyasztható ételek

  • Gabonafélék (kenyér, zabkása, korpa stb.)

  • Tejtermékek (tej, aludttej, sajt stb.)

  • Minden gyümölcs és gyümölcslé

  • Tojás

  • Zsiradék (főzőolaj, margarin, vaj stb.)

  • Kávé, tea, csokoládé)

  • A legtöbb zöldség (burgonya, fejessaláta, karalábé, paradicsom, uborka, tök, hagyma, répa, cékla, torma, zeller)

  • Cukor (hízlal!)

  • Fűszerek

Egyéb javaslatok

  • Az elhízás az anyagcsere betegségeket rontja, tehát a normális testúly megtartása lényeges. A túlbuzgó fogyókúra viszont a vérben húgysav felszaporodáshoz vezethet, és köszvényes rohamot provokálhat.

  • Legyen megfelelő a folyadék bevitel.