Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Ételmérgezés

Ételmérgezés

ebm00169

Alapelvek

  • A botulizmus kivételévela kezelés tüneti. Amikor kiderül, hogy mi okozta az ételmérgezést, vizsgáljuk felül a kezelés módját.

  • Célunk, hogy megállítsuk a járványt és megállapítsuk az okát.

    • Az index casus(ok)tól és a körülötte élő és a vele kapcsolatba került személyektől - függetlenül attól, hogy jelentkeztek náluk a panaszok, vagy nem - feltétlenül székletmintát kell venni. Nagy járvány esetén a székletmintát Salmonella, Shigella, Campylobacter és Yersinia, valamint vírus kórokozókra is meg kell vizsgálni.

    • "Amennyiben azt feltételezzük

    • A feltételezett élelmiszerből is mintát kell venni.

Meghatározás

  • "Az ételmérgezést baktériumok

Kóreredet

  • Az ételmérgezés leggyakoribb okai a következők:

    • "Baktériumok: Staphylococcus aureus

    • "Vírusok: rotavírus SRSV (kis 1

    • Egyéb kórokozók és ismeretlen okok

  • A külföldről behurcolt ételmérgezésért gyakran a Salmonella egyes formái felelősek.

  • Botulizmus

    • "Nagyon ritka

    • A legtöbb esetben a házilag tartósított ételek fogyasztása okozhatja

    • "A toxin szervezetbe kerülése után 12–36 órával jelennek meg a panaszok

    • A GI rendszert érintő panaszok nem jelentkeznek

    • "El kell különíteni többek között a Guillain–Barré-syndromától

    • "Bár ez a betegség ritka

  • A baktériumok okozta ételmérgezések leggyakoribb formáira jellemező panaszokra lásd a Táblázatot (5.16. táblázat - A baktériumok okozta ételmérgezések leggyakoribb eseteire jellemző panaszokat a ) .

5.16. táblázat - A baktériumok okozta ételmérgezések leggyakoribb eseteire jellemző panaszokat a

 
  • Staphylo

  • coccus aureus

Clostridium perfringensBacillus cereusSalmonella okozza
Kezdethirtelenhirtelenhirtelengyakran hirtelen
Lappangási idő
  • 3–4

  • (1–6) óra

  • 10–12

  • (- 20) óra

8–16 óra6–72 óra
Hányásmajdnem minden esetbenritkánritkángyakran
Diarrhoeasúlyossúlyossúlyosáltalános
Hasi fájdalommérsékeltsúlyossúlyosmérsékelt
Láznem szükségszerűnem általánosnem általánosáltalános
Betegségérzet"súlyosenyheenyheáltalános
Izületi fájdalmaknincsnincsnincselőfordulhat
A panaszok időtartama5–12 óra6–24 óra6–24 óranéhány nap

Kórtörténet

  • A panaszok pontos megjelenésének ideje.

  • "A panaszok leírása: diarrhoea

  • Utazási történet: külföldi tartózkodás az elmúlt hetekben.

  • Az elmúlt 24 órában elfogyasztott ételek feljegyzése.

    • Az elfogyasztott ételek; ki készítette el azokat?

    • Az étkezés helye?

    • Kik és hányan fogyasztottak még ebből az ételből?

    • Hányan betegedtek meg?

    • Melyik élelmiszerre gyanakszik a beteg?

  • "A beteg olyan csoportba tartozik-e

    • Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak

    • Ápoló személyzet

    • Iskolás gyermekek

    • Óvodás gyermekek

  • "Összefüggés áll fenn az ételmérgezés súlyossága és az életkor (újszülöttek és idősebb emberek sebezhetőbbek)

Kezelés

  • "Megfelelő mennyiségű folyadék (Lásd: ebm00175) .

  • Pihenés; amennyiben szükséges 1–2 napos beteg- állomány

  • A tartós diarrhoea esetén tüneti kezelés a folyadéktherapia mellett.

  • "Amennyiben Salmonella vagy Campylobacter fertőzés gyanúja áll fenn

    • "Toalett hygieniai javaslatok. Minden székletürítés után és az élelmiszer megérintése előtt minden esetben meleg vízzel és szappannal kezet kell mosni. A kéztörléshez eldobható papírtörölköző használata szükséges mindaddig

    • A beteg nem készíthet ételt mások számára

    • "A feltételezett rizikócsoportba tartozó személyeknek egyelőre nem szabad konyhán

  • A székletminta levétele előtt nem szabad antibiotikumot adni.

A járvány okának megállapítása

  • "Amennyiben csoportos megbetegedés következik be

  • "Amennyiben feltételezzük

  • A beteg kórtörténetéből gyakran következtethetünk a feltételezett mikrobára vagy élelmiszerre. Gyakori fertőző források az"állati fehérjét tartalmazóhidegen felszolgált ételek:

    • kevés hőhatásnak kitett vagy fagyasztott hús vagy hal

    • szeletelt hideg hús csirke

    • osztriga

    • "bab

    • tojás és majonéz

    • "tejtermékek

    • "külföldi utazásról behozott hús

  • Ezekből a készítményekből valamint az ételek nyersanyagaiból bacteriologiai és/vagy virológiai vizsgálatra mintát kell venni.

  • Az ételféleségeken kívül felül kell vizsgálni az élelmiszert kezelő személyzetet és a konyhai eszközöket.

    • "Kézen: sebek

    • Lehetséges panaszok: "az élelmiszerrel fogalakozó személyeket - amennyiben panaszaik vannak - a munkából el kell távolítani.

    • "Konyhai eszközök: kések

  • Székletmintát legalább néhány diarrhoeában szenvedő egyéntől kell venni.

Irodalom

  • [1]Caul EO. Viral gastroenteritis–small round structured viruses, caliciviruses and astroviruses. 2. Epidemiological perspective. J Clin Pathol 1996;49:959-64