Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Listeriosis

Listeriosis

ebm00028

Járványtan

  • A Listeria monocytogenes Gram-pozitív pálca, melyet a talajból, állatokból és tünetmentes hordozók székletéből isoláltak; az élelmiszerek és tejtermékek különösen alkalmasak fertőző forrásnak.

  • Terhes anyák magzatai és újszülöttei, valamint sejt-mediált immunhiányban szenvedők fogékonyabbak a fertőzésre.

Panaszok

  • Sepsis vagy meningitis a leggyakoribbklinikai megjelenés, melyet leginkább leromlott immunrendszerű személyekben látunk.

  • A magzati fertőzés következménye spontán abortus, intrauterin elhalás vagy újszülöttkori sepsis lehet (korai fertőzés).

  • Az újszülött is fertőződhet a genitalis tractuson keresztül vagy kórházi fertőzésként. A meningitis ilyenkor napokkal vagy hetekkel később jelentkezik (késői fertőzés).

  • Azokban, akiknek nincsenek kockázati tényezőik, a listeriosis inluenza-szerű megbetegedés vagy gastroenteritis, ritkán meningitis vagy sepsis képében jelentkezhet

Kórisme

  • A bacterium tenyésztése és festése. A Listeria normál vér- és liquormintából kimutatható. Más helyről vett mintához különleges táptalaj szükséges, amit a laboratóriumból kérhetünk.

  • Serologiai tesztnek csekély a haszna.

Kezelés

  • Elsőként választandó szer az ampicillin vagy nagy adagú penicillin G. Synergismusuk az aminoglycosidokkal klinikailag kihasználható sajátosság.

  • Penicillin-allergiában trimethoprim-sulfamethoxazol vagy enyhébb esetekben erythromycin adható.

  • Cephalosporinok nem hatékonyak a Listeria ellen.

  • Az antimicrobás kezelést legalább 2 hétig kell folytatni.

Megelőzés

  • Listeriosis kockázatát csökkentő lépések (Schuchat és mtsaitól adaptálva, 1992 1 ).

    • Általános ajánlások

      • Gondosan főzzünk vagy süssünk meg minden húst.

      • Mossunk meg minden nyers zöldséget étkezés előtt.

      • A félig kész húst a zöldségektől, főtt és félretett ételektől elkülönítve tároljuk.

      • Kerüljük a pasztörizálatlan tejet és az ilyen tejből készült termékeket.

      • Mossuk meg a kezünket és minden kést, vágóeszközt, amivel feldolgoztuk az előbb említett félig kész ételeket.

    • Ajánlások a veszélyeztetetteknek

      • Ne fogyasszanak lágyan (penészgombával) érlelt sajtokat.

      • Kerüljék a vacuum-csomagolású, nyersen pácolt vagy füstölt halkészítményeket.

      • A maradék és félkész ételt fogyasztás előtt forrásig melegítsék meg.

Irodalom

  • [1]Schuchat A, Deaver KA, Wenger JD et al. Role of food in sporadic listeriosis: a case-control study of dietary risk factors. JAMA 1992;267:2041-2045