Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Trichinosis

Trichinosis

ebm00022

Kórokozó

  • A trichina ragadozók élősködője. Emberbe ellenőrizetlen fertőzött hús elfogyasztásával kerülhet. Leggyakoribb fertőző forrás a félig sült disznóhús, kolbász, hurka vagy medvehús.

  • A lárvák a bélben szaporodnak, és a vérkeringésen keresztül az izmokba vándorolnak.

  • Miután a lárvák bejutottak az izmokba, cystává alakulnak át és elmeszesednek, ily módon évekig életképesek maradnak.

Panaszok

  • Az intestinalis fázis panaszai enyhék vagy teljesen hiányozhatnak.

  • Egy héttel az inoculatio után a migratios fázisban láz, eosinophilia, izomfájdalmak, vasculitis, szem körüli oedema, urticaria és serum aminotransferase-szintemelkedés lép fel, alkalmanként köhögéssel.

  • A harmadik hét során, az izomfertőzés fázisában a beteg izomfájdalmakra, szemfájásra, valamint körmök alatti és conjunctivalis bevérzésekre panaszkodik.

Kórisme

  • A diagnózis felállítható a kórelőzmény és a klinikai kép alapján.

  • Ellenőrizetlen hús fogyasztása (házi disznóvágás, medvehús) kiderül a kórelőzmény felvételekor.

  • Eosinophilia figyelhető meg 10 nappal az inoculatio után, az antitest szint 2–3 héttel később emelkedik. Az izomenzimek (creatin kinase és lactat dehydrogenase) concentratioja magasabb lehet.

  • A lárvák izombiopsiával vett mintából (m. deltoideus, gastrocnemius) mutathatók ki legkönnyebben az inoculatiot követő negyedik héten.

Kezelés

  • Konzultáljunk infektológussal.

  • Ha a beteg feltehetőleg fertőzött húst fogyasztott, kapjon 2 × 25 mg thiabendazolt egy hétig 24 órán belül elkezdve. Ha ezzel elkéstünk, hosszabb ideig nagyobb adag mebendazolra van szükség (pl. 3 × 400 mg 14 napig).

  • Az acut fázis kezdeti kezeléséhez tartozik még az ágynyugalom, NSAID-ok (és súlyosabb esetekben) corticosteroidok alkalmazása is.

Megelőzés

  • Húsáruk ellenőrzése (rendszeresen és gondosan).

  • A húst főzzük meg (77 °C felett ) vagy fagyasszuk le (-15 °C alatt legalább 20 napig). A hal vagy hús füstölése nem elegendő.