Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Streptococcus járványok

Streptococcus járványok

ebm00010

Alapszabályok

  • Gyorsan ismerjük fel és szigeteljük el a járványokat.

Kóreredet

  • Járványokat leggyakrabban A-csoportú Streptococcusok okoznak, de C- illetve G-csoportú törzsek is előidézhetik.

  • A járványok terjedhetnek étellel (főleg a súlyosabb esetek).

Kórisme

  • Járványok leginkább napközi otthonokban, iskolákban és a hadseregben fordulnak elő.

  • Járvány gyanúja áll fenn, ha

    • több beteg keres fel bennünket ugyanabból a családból rövid időn belülvagy

    • egy betegnek visszatérő Streptococcus fertőzése van.

Kezelés

  • Egy nővér látogasson ki a járványos területre, és készítsen Streptococcus tenyésztést mind a beteg, mind a tünetmentes személyektől.

  • Mindenkit, akinek pozitív a tenyésztése, egyszerre kezeljük, és a napközi otthonba vagy munkahelyre járástól a kezelés elindítása utáni napra eltiltjuk, függetlenül attól, hogy vannak-e panaszaik vagy sem.Akiknél a panaszok nem múlnak el, hosszabb ideig betegállományban maradhatnak.A kezelés után nincs szükség a leoltás megismétlésére.

  • A tünetes betegek családtagjaitól történő mintavételt és a kezelésüket egyénileg mérlegeljük.

  • Étellel terjedő járványok

    • A fertőzés általában tonsillitisként jelenik meg.

    • Minden konyhai dolgozó esetében végezzünk tenyésztést, és ha pozitív, a megszokott módon kezeljük.

  • Kezeljük 10 napig penicillin V-vel vagy első generációs cephalosporinnal (Lásd: ebm00007) .