Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Élelmiszer adalékanyagok és hypersensitivitás

Élelmiszer adalékanyagok és hypersensitivitás

ebm00297

  • Az élelmiszeriparban vegyi adalékanyagok használatával tartósítják az élelmiszerek ízét, színét és állagát, vagy növelik eltarthatóságuk idejét. Ezek természetes vagy közel természetes termékek. Az adalékanyagok használatát törvény szabályozza. Minden ismert adalékanyagot, mely tudottan mellékhatásokat okozhat, fel kell sorolni az összetevők jegyzékében név és E-kódszám szerint. Több alkoholtartalmú ital tartalmaz sulphitokat, de ezeket nem jelzik.

  • Szintetikus azo festékek alkalmazásat néhány európai országban betiltották káros hatásuk miatt. Használatukat azonban újólag engedélyezték 1996-ban EU utasítások szerint. Némely azo festéket a gyógyszergyártásban is alkalmaznak.

Járványtan

  • Az élelmiszer adalékanyagok okozta hypersensitivitás nem általános. Egy európai tanulmány szerint a becsült gyakoriság 0,01–0,23%. Nincs különbség az atópiás és non-atópiás személyek között.

Panaszok

  • Azonnali, perceken belüli vagy késői, több órán túli reakciók

  • Urticaria

  • Bőrpír

  • Ajak és torokoedema

  • Rhinitis, asthma

  • Émelygés

  • Anaphylaxiás shock lásd: ebm00301

  • Atopiás ekcéma rosszabbodása

  • Allergiás purpura

Vizsgálatok

  • Ezen mellékhatások mechanizmusa nem ismert. Amennyiben IgE-mediált immun mechanizmusról van szó, a bőr-prick tesztek pozitivitást mutatnak, mint a szulphit allergiás betegek szórványosan előforduló eseteiben.

  • A kórtörténet és a rendszeresen fogyasztott élelmiszerekkel való lehetséges kapcsolat tisztázása fontos.

  • A diagnózist kórházban erősítik meg kettősvak provokációs vizsgálattal. Ha ez nem lehetséges, a beteg számára kerülendő a kétes adalékanyagok fogyasztása, és célszerű elolvasni az összetevők jegyzékét.

Leggyakrabban hypersensitivitást okozó adalékanyagok és használatuk az élelmiszerekben

  • Acidum benzoicum és benzoatok (E210–219): #lingonberries jam#, fűszerpüré, halat, húst vagy zöldségkeveréket tartalmazó húsleveskocka, tartósított és fűszerezett hal, gomba és uborka, füstölt hal, üdítőitalok,#soft centred# édességek és csokoládék.

  • Acidum sulphiticum és sulphitek (E220–228): borok és sörök, szárított gyümölcsök, gombák és zöldségek, iparilag hámozott burgonya, tartósítószerek, lekvárok, gyümölcslevek, üdítőitalok, tormakrém, mustárkrém, ecet. A sulphitek forraláskor elpárolognak.

  • Acidum glutamicum és L-glutamatok (E620–625): Kínai ételekhez használt aromás só, kolbászok, tartósított hús, fűszerkeverékek.

  • Borkősav és más azo festékek: édes üdítőitalok, cukrászsütemények. Keresztreaktivitás létezik az azo festékek és aspirin valamint más non-steroid gyulladásgátlók okozta hypersensitivitás között.Aspirinre allergiás betegek rendszerint szedhetnek paracetamolt; bár tartózkodniuk kell meleg és hideg folyékony analgetikum tartalmú gyógyszerek fogyasztásától, melyek gyakran azo festékeket tartalmaznak. 2 . Carmin (cochineal E120) melyet alkoholos italoknál alkalmaznak, előidézhet anaphylaxiás reakciót vagy más allargiás panaszokat IgE mediált mechanizmus révén, és ezt bör-prick teszttel vagy RAST (Radio Allergo Sorbent Reszt) vizsgálattal lehet igazolni. 5 .

  • Az étel adalékanyagokra hypersensitivitást mutató betegek étrendjében kerülni kell azokat. Nem szabad tartósítószereket, üdítőitalokat, édességeket és készételeket fogyasztaniuk és természetes alapanyagokat kell a főzéshez használni.

  • Lásd az utalásokat 1 , 2 , 3

Vonatkozó bizonyítékok

  • Nem bizonyított hogy borkősav provokáció vagy -elkerülés megváltoztatja az asthma lefolyását, bár a bizonyítékok csekély volta miatt nem lehet messzemenő következtetéseket levonni..

Irodalom

  • [1]Simon RA. Update on sulfite sensitivity. Allergy 1998;53(Suppl 46):78-9

  • [2]Taylor SL, Dormedy ES. Flavorings and colorings. Allergy 1998;53(Suppl.46):80-2

  • [3]Haahtela T, Hannuksela M. Food additives and hypersensitivity. In: Branen AL, Davidson PM, Salminen S, eds. Food additives. New York and Basel: Marcel Decker, 1990:617-61

  • [4]Ardern KD, Ram FSF. Tartrazine exclusion for allergic asthma. The Cochrane Database of Systematic Reviews, Cochrane Library number: CD000460. In: The Cochrane Library, Issue 2, 2002. Oxford: Update Software. Updated frequently

  • [5]Wütrich B, Kägi MK, Stücker W. Anaphylactic reactions to ingested carmine (E120). Allergy 1997;52:1133-7