Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Magas koleszterin szint kezelése diétával

Magas koleszterin szint kezelése diétával

ebm00526

Alapszabályok

  • Javaslat a betegnek:

    • csökkentse a telített zsírok fogyasztását

    • növelje a többszörösen telítetlen zsírok és monoén-ek (növényi zsírok) fogyasztását a telített zsírok helyett. A repceolaj a legjobb választás.

    • csökkentse a koleszterin fogyasztását

    • csökkentse a testsúlyát

    • növelje az étkezési rostok fogyasztását(elkocsonyásító rostok is adhatók hozzá, ha szükséges (Lásd: ebm00527) ).

  • Sztanol/szterol margarin használható – túlsúlyos egyének fogyasszanak inkább diétás margarint (40 % zsír) vagy semmilyet se

  • Amennyiben a kívánt szérum lipid szinteket diétával nem sikerült elérni, gyógyszeres kezelést kell kezdeni (inkább, mint újabb kontroll vizsgálatokat kérni)

Javaslatok

  • Zsír < 30 E%-a az összes energiának

    • Telített < 10 E%

    • Monoén-ek és többszörösen telítetlenek 20 E%

  • Koleszterin diéta

    • 250–300 mg/nap

  • Oldható rostokban gazdag

    • > 20 g / 1000 kcal

  • Testsúlycsökkentés túlsúlyos egyéneknél

  • Főzött kávé kerülése

  • Az alkoholfogyasztás csökkentése, ha a beteg

    • túlsúlyos

    • magas a vérnyomása

    • hypertrygliceridaemiában szenved.

  • Sófogyasztás csökkentése, ha a betegnek magas a vérnyomása.

A diéta várható hatékonysága

  • Az éhgyomri szérum koleszterin csökkenhet akár 15%-kal is egyes betegeknél, de az átlagos eredmény mindössze 3-6 % .

  • Egyeseknél a koleszterin szint csökkenés a 30 %-ot is meghaladhatja.

Diéta a gyakorlatban

  • Lehetőleg naplóra támaszkodó részletes diétás előzmények képezik a diétás tanácsadás alapját.

  • Csökkentse az állati és a tej eredetű zsírt. Javasolja a betegnek:

    • használjon zsírmentes tejet vagy savanyított tejterméket

    • részesítse előnyben az egyéb alacsony zsírtartalmú tejtermékeket

    • használjon növényi margarint, diétás margarint vagy növényi sztanol/szterol margarint

    • részesítse előnyben az alacsony zsírtartalmú húskészítményeket, halat, bőr nélküli szárnyasokat és alacsony zsírtartalmú kolbászokat

  • Kerülje a koleszterinben gazdag ételeket.

    • Zsírban gazdag húskészítmények és tej eredetű zsír

    • Belsőségek

    • Tojássárgája

  • Csökkentse testsúlyát alacsony energiatartalmú diétával (vagy szükség esetén igen alacsony energiatartalmú diétával) és végezzen testmozgást.

  • Fokozza a növényi rostok fogyasztását. Részesítse előnyben

    • a gumós növényeket és a hüvelyeseket

    • a bogyósokat és gyümölcsöket

    • teljes kiőrlésű gabonákat.

  • Az ételeket zsír nélkül készítse vagy használjon növényi olajat illetve növényi eredetű margarint. Megfelelő olaj a repce (a legmegfelelőbb a zsírsav összetétele), az oliva, a napraforgó, a szója és a kukorica olaj.

  • Filteres kávét igyon a főzött helyett.

  • Amint a zsír, mint energiaforrás aránya csökken, azt szénhidrátok helyettesítik: burgonya, gabonák, rizs, tészták, gyümölcsök, bogyósok, zöldségek és gumók.

A növényi sztanol/szterol margarin, mint a hiperkoleszterinemia gyógymódja

  • Napi 25 g szitosztanol margarin adag (2 g szterol) a szérum koleszterint 10 %-kal, az LDL koleszterint 15 %-kal jobban csökkenti a hagyományos margarinnal összehasonlítva. A HDL koleszterin és triglicerid szintek változatlanok maradnak.

  • A szitosztanol margarin önmagában is alkalmas lehet az enyhe hypercholesterinaemia kezelésében egyéb diéta mellett. A továbbra is hypercholesterinaemiás betegek kezelhetők szitosztanol és sztatinok kombinációjával.

  • Egyes familiáris és egyéb hypercholesterinaemiás betegek elkerülhetik a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek szedését, vagy csökkenthetik azok adagját, ha szitosztanol margarint fogyasztanak.

  • Gondoljon a növényi sztanolok/szterolok magas energiatartalmára (túlsúlyos személyeknek alacsony zsírbevitelre kell áttérniük, mikor növényi sztanolok/szterolok fogyasztását kezdik).

  • Kövesse az eredményt és a beteg testsúlyának alakulását.

Kapcsolódó bizonyíték

  • Nincs kellő bizonyíték a koleszterin-csökkentő diéták hatására familiáris hypercholesterinaemia esetén.

  • Szója fehérje tartalmú diéta képes csökkenteni a szérum koleszterint, az LDL koleszterint és a triglicerid szinteket.

  • A leghatékonyabb táplálkozási oktató programok azok, melyek viselkedés-terápiás jellegűek, folyamatosak és sokrétűek.

Irodalom

  • [1]Clarke R, Frost C, Collins R, Appleby P, Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ 1997;314:112-117

  • [2]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-978007. In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software

  • [3]Gardner CD, Kraemer HC. Monounsaturated versus polyunsaturated dietary fats and serum lipids. Arteriosc Thrombosis Vasc Biology 1995;15:1917-1927

  • [4]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-963287. In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software

  • [5]Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM. Cholesterol-lowering effect of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 1999;69:30-42

  • [6]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-990275. In: The Cochrane Library, Issue 2, 2000. Oxford: Update Software

  • [7]Olson BH, Anderson SM, Becker MP, Anderson JW, Hunninghake DB, Jenkins DJ, LaRosa JC, Rippe JM, Roberts DC, Stoy DB, Summerbell CD, Truswell CD, Wolever TM, Morris DH, Fulgoni VL III. Psyllium-enriched cereals lower blood total cholesterol and LDL cholesterol, but not HDL cholesterol, in hypercholesterolemic adults: results of a meta-analysis. Journal of Nutrition 1997;127:1973-1980

  • [8]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-983021. In: The Cochrane Library, Issue 1, 2000. Oxford: Update Software

  • [9]Tang JL, Armitage JM, Lancaster T, Silagy CA, Fowler GH, Neil HA. Systematic review of dietary interventions to lower blood total cholesterol in free-living subjects. BMJ 1998;316:1213-1220

  • [10]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-988475. In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software

  • [11]Poustie VJ, Rutherford P. Dietary treatment for familial hypercholesterolaemia. The Cochrane Database of Systematic Reviews, Cochrane Library number: CD001918. In: The Cochrane Library, Issue 2, 2002. Oxford: Update Software. Updated frequently

  • [12]Anderson JW, Johnstone BM, Cook-Newell ME. Meta-analysis of the effect of soy protein intake on serum lipids. N Engl J Med 1995;333:276-282

  • [13]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-950389. In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software

  • [14]The effectiveness of nutrition education and implications for nutrition education policy, programs, and research: a review of research. J Nutr Educ 1995;27:277-418

  • [15]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-965279. In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software