Ugrás a tartalomhoz

Statisztika online - oktatási portál

Vág András

Typotex

7.2. Letölthető statisztikai elemzők

7.2. Letölthető statisztikai elemzők

Ezek mind olyan programok, melyeket letöltés után installálni kell számítógépünkön.

Dataplot A Dataplot Unix, Linux és Windows alatt futó tudományos vizualizációra, matematikai számításokra, statisztikai elemzésre és nem-lineáris modellezésre használható szoftver rendszer. A programcsomag a következő - a jövőkutatásban felhasználható - modulokkal rendelkezik: adatsorok grafikai megjelenítése, elemzési célokat szolgáló grafikák, összefoglaló grafikák, alapstatisztikák, idősorelemzés, simítás, görbe illesztés, kereszt-tábla elemzés, valószínűségszámítás, többváltozós elemzések és matematikai függvények. A fejlesztők a szabadon letölthető programhoz további fejlesztési célokra a forráskódot is átadják.

Instat Plus Az INteractive STATistics programcsomagot általános statisztika célokra fejlesztették, oktatási és kutatási célokra egyaránt alkalmas. A legutolsó, Windows alatt futó (95,98, NT, 2000) Instat Plus verziót kifejezetten klímaváltozás (pl. Markov láncok feldolgozását is tartalmazza) kutatására bővítették.

IRRISTAT Az IRRISTAT adatkezelésre és alapstatisztikai számítások elvégzésére alkalmas. Fő alkalmazási területe a kísérleti eredmények kiértékelése. Emellett jövőkutatási célokra használható moduljai is vannak, például a korreláció és regresszió modul.

Java tools menu at University of Baltimore Statistical Thinking for Decision Making site

Mx Elsősorban mátrix algebrai feladatok megoldására alkalmas. Több beépített strukturális egyenlet és egyéb statisztikai modellező funkcióval rendelkezik. Ezenkívül illesztőfüggvényeket tartalmaz a LISREL, LISCOMP, EQS and CALIS módszerekhez. A felhasználók könnyen specifikálhatnak komplex „nem-standard” modelleket, definiálhatják saját illesztőfüggvényeiket és optimalizálhatnak lineáris és nem-lineáris egyenleteket.

R Az „R” statisztikai számításokhoz és grafikákhoz fejlesztett programnyelv és programkörnyezet. Az „R” a Bell Laboratories által fejlesztett „S” és S-Plus nyelvhez hasonlít, ezért az „R” tulajdonképpen az „S” speciális implementációjának tekinthető. Van ugyan néhány különbség, de az „S” nyelven írott kódok többsége lefut az „R” alatt. Az „R” széleskörben kínál statisztikai (lineáris és nem-lineáris modellezés, classzikus statisztikai tesztek, idősorelemzés, klasszifikáció, clusterezés, stb.) és grafikai technikákat, emelett tovább is fejleszthető, mivel az „R” nyitott kódú. Az „R” egyik előnye, hogy könnyen tervezhető, publikáció színvonalú ábrákat tud készíteni, beleértve a matematikai szimbólumokat és képleteket is, ha éppen ez szükséges. Jól használhatók a grafikai alapbeállítások, de ezeket a felhasználó minden szempontból megváltoztathatja. Az „R” projekt hálózatának magyarországon is működik tükörszervere a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (www.cran.hu)

Scilab A Scilab tudományos célokra fejlesztett programcsomag, elsősorban numerikus számításokhoz. Fontosabb algoritmusai és szolgáltatásai: adatstruktúrák feldolgozása (polinomok, mátrixok, többváltozós lineáris rendszerek); fejlett - Matlab-hoz hasonló szintaxissal rendelkező - programnyelv; több száz beépített matematikai fukció; érdekes 2D és 3D grafikai megoldások; szimuláció és optimalizáció, lineáris algebra; lineáris mátrix egyenlőtlenségek, beépített könyvtárak, stb. A Scilab érdekes eszköze a dinamikus rendszerek modellezését és szimulációját szolgáló „Scicos” interaktív környezet.

SSP A Smith's Statistical Package kisméretű, egyszerű, nagyon felhasználóbarát program. Az alapstatisztikákon kívül összefüggésvizsgálatokat és grafikai megjelenítéseket is tartalmaz. Az adatok Excel szerű táblákban szerkeszthetők.

Vista 5.5 A Vista (Visual Statistics System) szlogenje egyértelmű: „segít meglátni az amit az adatok mondanak”. A program a Linux-hoz hasonlóan nyitott kóddal rendelkezik, a fejlesztésbe be lehet kapcsolódni, Windows, Macintosh és Unix alatt egyaránt működik. A statisztikai vizualizációk dinamikusan és egyidőben ábrázolják a különféle nézeteket. A vizualizációknak két fő típusa található a programban: a munkafolyamat lépéseinek megjelenítése (Work Maps) és az adatstruktúrában rejlő információk interaktív megjelenítése (Interactive Graphs). Ezen kívül - több más hasznos funkció mellet - adatbeviteli és szerkesztési modullal is rendelkezik.

Biomapper

EpiData

First Bayes

LispStat

Mielke and Berry - Statistical Software

OpenStat version 4

Ox

StatCrunch

WinSAAM