Ugrás a tartalomhoz

Statisztika online - oktatási portál

Vág András

Typotex

5.23. Idegenforgalmi és vendéglátási statisztika fogalmai

5.23. Idegenforgalmi és vendéglátási statisztika fogalmai

Magyarországra érkező külföldi: a Magyarországra érkező külföldi állampolgár.

Utaztató szervezetek: utaztatási jogkörrel rendelkező gazdasági szervezetek: utazási irodák és ügynökségek.

Utazási iroda: utazásszervezői tevékenységi bejegyzéssel rendelkező utaztató szervezet (ágazati besorolástól függetlenül). Ügynökség: utazásközvetítői tevékenységi bejegyzéssel rendelkező utaztató szervezet, aki az utazási szerződést a belföldi utazásszervező megbízottjaként, illetve a külföldi utazásszervező bizományosaként köti meg.

Szervezett idegenforgalom: az utazási irodák által meghirdetett, vagy külön kívánságra összeállított egyéni vagy társas (csoportos) utazás, amelyre az utazás megkezdését megelőzően történt szerződéskötés, és a szerződés a szállás és/vagy étkezés, vagy az utazással összefüggő személyszállítás mellett a kiegészítő szolgáltatások előre meghatározott körét tartalmazza.

Társasutazás: az a szervezett csoportos utazás, melyen a legalább 10 résztvevő az előre lekötött szolgáltatásokat (szállás, étkezés, programok) csak csoportosan veheti igénybe, és e szolgáltatásokat a részvételi díj osztatlanul magában foglalja.

Kereskedelmi szálláshely: engedélyben feljogosított, egész éven át vagy csak időszakosan, éjszakai elszállásolásra és tartózkodásra szolgáló, üzletszerűen működtetett létesítmény.

Idegenforgalmi devizabevételek: a külföldiek által Magyarországon elköltött pénzösszegeknek a nemzetközi fizetési mérlegben megjelenő része (a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján).

Idegenforgalmi devizakiadások: a magyarok által külföldön elköltött pénzösszegeknek a nemzetközi fizetési mérlegben megjelenő része (a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján).