Ugrás a tartalomhoz

Statisztika online - oktatási portál

Vág András

Typotex

5.10. Baleseti és öngyilkossági statisztika fogalmai

5.10. Baleseti és öngyilkossági statisztika fogalmai

Munkabaleset: az a 3 napon túl gyógyuló bejelentett baleset, amely a munkát végző személyt a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben érte, függetlenül a baleset helyétől és időpontjától. Halálos munkabaleset az a munkabaleset, amelynek bekövetkezésétől számított 90 napon belül a sérült az orvosi szakvélemény szerint a balesettel összefüggésben életét vesztette.

Személysérüléses közúti közlekedési baleset: a közúti közlekedési tevékenységgel kapcsolatos váratlan, nem szándékosan előidézett olyan forgalmi baleset, amelynek következtében haláleset, illetve személysérülés történt a balesetet követő 30 nappal későbbi állapot szerint.

Közúti közlekedési baleset következtében meghalt személy az, aki a baleset helyszínén, vagy a közúti, villamos- és HÉV-zártpályatesten történt baleseteknél a balesetet követő 30 napon belül meghalt.

Közúti közlekedési baleset következtében súlyosan sérült személy az, aki a baleset következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést, zúzódást, illetve bármely olyan sérülést szenved, amely kórházi ápolást tesz szükségessé.

Közúti közlekedési baleset következtében könnyen sérült személy az, aki a baleset következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést, ficamodást, horzsolást szenved.

Közúti közlekedési baleset gyermekáldozata: a meghalt, megsérült személy 14 éves korig.

Vasúti és vízi közlekedési baleset a vasúti, vízi forgalmi baleset, amelynek következtében a baleset időpontjában fennálló állapotot figyelembe véve haláleset, személysérülés történt, vagy anyagi kár keletkezett.

Halálos otthoni baleset: a balesetet szenvedett személy tartózkodási helyén történt, a baleset eredményeként bekövetkezett halálozás.

Tűzeset: a hivatásos tűzoltóságoknak jelzett, anyagi kárt, személysérülést vagy halált okozó tűz.

Tűzeset során meghalt, megsérült személy az, aki a baleset helyszínén a tűzoltó regisztrálása alapján meghalt, illetve megsérült.