Ugrás a tartalomhoz

Statisztika online - oktatási portál

Vág András

Typotex

4.9. A statisztikai számítások technikája

4.9. A statisztikai számítások technikája

Komolyan gondolom, hogy statisztikai adatokat - kézzel, papíron, ceruzával - számolgatni valóban őrjítő. Nem csak az a gond, hogy a sok hasonló számítás unalmas - az is -, ám a figyelem lankadtával megnövekszik a hiba elkövetésének esélye. Még akkor is, ha csak képletekbe kell behelyettesíteni.

Éppen emiatt történt az, hogy a statisztika ismertetése kapcsán minden lehetséges helyen kiemeltem az adatösszevonás, a csoportosítás, osztálybasorolás alapelveit és -technikáit. Jóllehet, ezek a technikák már klasszikusnak számítanak, időt és fáradságot takarít meg az, aki értelmesen használja őket. (És megalkuszik az ilymódon „módszeres hibá”-vá tett torzítással.)

A másik - manapság egészen kézenfekvő - lehetőség a számítógép használata. Se szeri, se száma azoknak a programcsomagoknak, amelyek a megtárgyalt matematikai statisztikai jellemzőket „csípőből”, az adatbevitel után egy-két másodperccel/perccel szolgáltatják. Ami ez esetben veszélyforrás lehet: az az „adatsaláta”, amit a számítógép szorgosan ont magából. Csak gyakorlatban lehet megtanulni azt, hogy a sok adat közül mi az, amire feltétlenül szükségünk van, és mik azok, amelyek csak növelik az asztalunkon a papírhegyet.

Vagy, ha nem áll módunkban gyári szoftvert használni, mi magunk is tudunk írni olyan célprogramokat, amelyek egy-egy minta feldolgozását teszik lehetővé (az ehhez szükséges képletanyagot és tudnivalókat jelen könyv maradéktalanul tartalmazza). Saját programok írásánál érdemes odafigyelni a programozás-hatékonyság elveire: tömbök, tömbelemek helyett skalár-változók használata, ciklusszervezés, stb., stb. Ezek figyelembevételével felfedezhetjük, hogy a statisztika, mint a véletlen tömegjelenségek vizsgálati módszere, tulajdonképpen érdekes