Ugrás a tartalomhoz

Biológiai kislexikon

(2007)

Typotex Elektronikus Kiadó Kft.

W

W

Wallace, Alfred Russel (Wallace, Alfred Russel)

(1823-1913) Brit természettudós. 1848-ban amazóniai expedíción vett részt, majd 1854-ben a Maláj-félszigetre utazott, ahol felfigyelt az ázsiai és ausztrál fauna különbözőségére és rámutatott a Wallace-vonalra, amely a kettő elterjedési területe között húzódik. Tapasztalatai alapján kifejlesztette elméletét, mely szerint az evolúció a természetes szelekción alapul. Ez egybe esett Charles Darwin elgondolásával. Elméletüket 1858-ban közösen adták elő a Linné Társaság (Linnean Society) ülésén.

Wallace-vonal (Wallace's line)

Képzeletbeli vonal, amely az Indonéz-szigetvilághoz tartozó Bali és Lombok között húzódik, elválasztva az orientális és ausztrál faunaterületet. Az elválasztó vonalra A. R. Wallace mutatott rá, miután felfigyelt arra, hogy a dél-kelet ázsiai emlősök különböznek az ausztrál emlősöktől, és fejlettebbek azoknál. Elképzelése szerint Ausztrália, még azelőtt vált le Ázsiáról, hogy a méhlepényes emlősök ott (Ázsiában) kialakultak volna. Ebből kifolyólag az ausztráliai erszényesek és kloákások képesek voltak fennmaradni, míg ázsiai társaik alul maradtak a méhlepényes emlősökkel folytatott versengésben és kipusztultak. Lásd még állatföldrajz.

warfarin (warfarin)

A kumarin egyik származéka, 3-(alfa-acetonilbenzil)-4-hidroxi-kumarin. Szintetikus véralvadásgátló, mert blokkolja a K-vitamin hatását a véralvadásban szereplő bizonyos fehérjék szintézisére. Használják gyógyításra a klinikai orvoslásban és letális adagokban rágcsálóirtó szerként (lásd peszticid).

Watson, James Dewey (Watson, James Dewey)

(1928-) Amerikai biokémikus. 1951-től a cambridge-i Cavendish Laboratóriumban dolgozott, ahol a DNS szerkezetét tanulmányozta. 1953-ban ő és Francis Crick bemutatták a DNS molekula – mára elfogadott – kétfonalas, helikális (csigalépcsőszerű) szerkezetét. 1962-ben Maurice Wilkins-el (1916-) megosztva fiziológiai-orvosi Nobel-díjat kaptak. Wilkins Rosalind Franklin-el (1920-1958) röntgen-diffrakciós vizsgálatokat végzett DNS-en.

Watson-Crick modell (Watson-Crick model)

A DNS kettős szálú, csavart létraszerű molekuláris szerkezete, ahogyan azt James Watson és Francis Crick az angliai Cambridge-ben, 1953-ban meghatározta. Közismert nevén a kettős spirál.

weismannizmus (Weismannism)

Az August Weismann (1834–1914) által 1886-ban kiadott, csíraplazma folyamatosságának elmélete. Felveti ebben, hogy az ivarsejtek (spermium és petesejt) tartalma változatlanul adódik át az egyik nemzedékből a másikba, melyet nem befolyásol a testet ért semmilyen változás sem. Így kizárja a szerzett tulajdonságok öröklődésének lehetőségét, és alapvető részévé válik a neo-darwinista elméletnek.

Western blotting (fehérje-blottolás) (Western blooting (protein blotting))

Egy immunológiai kimutatás, amit szövetmintákban vagy sejtekben található sajátos fehérje nagyon kis mennyiségének meghatározására használnak. A mintát elektroforézisnek vetik alá Na-dodecil-szulfátot (denaturáló vegyületet) tartalmazó poliakrilamid gélben, hogy az összetevő fehérjéket elkülönítsék. A kialakuló fehérjesávokat azután „blottolják” (topográfiailag átviszik és hozzákötik) egy polimerből álló lapra vagy lemezre. Ezután a célfehérje számára specifikus és radioaktívan jelölt ellenanyagot hozzáadják; ez specifikusan hozzákötődik a keresett fehérjéhez, amely így autoradiográfiával kimutatható. Ennek az eljárásnak egy változatát használják cDNS klónokat tartalmazó baktériumtelepek szűrésére, hogy elkülöníthessék azokat a telepeket, amelyek egy meghatározott fehérjét termelnek. Az elnevezés a Southern blottinggal analóg módon származtatható (de nem élő személy nevéből).

Woronin test (Woronin body)

Gömbölyű, szemcsés, kettős membránnal határolt képtelek, melyek a fonalas tömlősgombák hifájában találhatók meg. Egy vagy több Woronin test szorosan kapcsolódik a hifa minden egyes harántfalának (szeptum) pórusához. Amennyiben megsérül a hifa, a Woronin testek a citoplazma áramlással odasodródnak, hogy elzárják a pórust és a lehető legkisebbre csökkentsék a további károsodást. Az orosz mikológusról, M. Woroninról nevezték el.