Ugrás a tartalomhoz

Integrált gyümölcstermesztés

Soltész Miklós

Mezőgazda Kiadó

23.8. Különleges gyümölcsök növényvédelme

23.8. Különleges gyümölcsök növényvédelme

Az áfonya növényvédelmével kapcsolatban kevés adat és tapasztalat van. Intenzívebb termesztésbe vonásával a botritiszes rothadás jelentősége várhatóan megnő. A botriticidek használata 1-2 alkalommal megfelelő védelmet adhat.

Gyomviszonyaira, gyomirtására nem áll rendelkezésre adat. Terelőlemezes megoldással a perzselőszerek jöhetnek szóba, mint például a glifozát, glufozinát.

A homoktövis termesztésénél nagy kárt okozó betegségekre, kártevőkre egyelőre nem kell számítani. A hazai termesztés során eddig a verticilliumos hervadás (kórokozó: Verticillium dahlie) jelentkezett nagyobb mértékben. A gomba eltömíti az edénynyalábokat, részleges, esetleg teljes tőszáradást okoz. Az első tünetek jelentkezésekor az egészséges részig vágjuk vissza a tövet. Utántelepítéssel azonnal ne kísérletezzünk, mert a gomba a talajban évekig megtartja fertőzőképességét.

A kórokozó a gyökereken keresztül vagy a gyökérnyakon át, ritkábban a kérgen, annak sebzési felületén juthat be a növénybe (Dénes, 1994). Ezt a betegséget a termőhely kiválasztásával, vízállásos területek megszüntetésével jelentősen csökkenteni tudjuk. Telepítésnél csak megfelelően érett istállótrágyát juttassunk ki, lehetőleg az ültetés előtt 1–2 évvel.

A betegség kezdeti megjelenésekor 40%-os Streptomyces griseoviridis (Mycostop) készítmény (0,1 g/m2) segítségével végezhetünk beöntözéses talajfertőtlenítést, amit legalább 2-3 alkalommal megismétlünk.

Ahol eddig a fekete berkenye termesztésével foglalkoztak, megnőtt egy-két kártevőnek a jelentősége, így várható, hogy a levéltetvek és a kaliforniai pajzstetvek rendszeres kártevők lehetnek. Rügypattanás utáni lemosó kezeléssel (Agrol plus, vagy növényi olaj és metilparathion keverékével) szinte az egész vegetációs időszakra mentessé tehető az állomány. Pirimikarb alkalmazására, esetleg szerves foszforsavészter nyári kipermetezésére erős pajzstetűfertőzés esetén kerülhet sor, illetve ha a levéltetvek támadása a szokottnál erőteljesebb.

A bodza védelmére vonatkozóan szintén kevés tapasztalat van. Németországi adatok alapján várható, hogy szélesebb körű termesztésével a károsítók jelentősége is megnő. A termesztett bodza érzékenyebb a levéltetű (Aphididae sp.) kártételére.

A kártevő szürke színű telepei a bodza hajtáscsúcsán illetve a virágzat zsenge részein is gyorsan elszaporodnak és torzítják, szennyezik a virágzatot, de a termést is ragacsossá, használhatatlanná teszik.

További veszélyt a kaliforniai pajzstetű és más pajzstetvek jelenthetnek.

A rügyfakadás utáni egyszeri permetezés a levéltetvek áttelelő alakjainak elpusztítását szolgálhatja. A pajzstetű ellen is hatásos az olajos szerkombináció, kiegészítve foszforsavészter hatóanyagú készítménnyel (metilparathion, metidation), amelyet lemosó jelleggel juttassunk ki.