Ugrás a tartalomhoz

Integrált gyümölcstermesztés

Soltész Miklós

Mezőgazda Kiadó

23.7. Kínai datolya

23.7. Kínai datolya

A kínai datolya (Ziziphus jujuba L.) Dél-Ázsiából származik. Dél-Európában már több mint egy évezrede termesztik. Melegkedvelő, fagytűrő képessége megegyezik a tüskétlen szederével. Védett fekvésben teleinket takarás nélkül is jól elviseli. A GYGFKV-ben az 1980-as évek elején kezdték el honosítását (Véghelyi, 1993).

Tojás alakú, csonthéjas gyümölcsének hosszmérete meghaladhatja az 50 mm-t. Gyümölcse jellegzetes, édes ízű, rostban és cukorban gazdag, ezért magas a szárazanyag-tartalma. C-vitamin-tartalma is számottevő. A hosszú, meleg ősz kedvez a gyümölcs beérésének. Az érett gyümölcs sárga alapszínen barnás-korallpirosra színeződik, utóérlelhető. Nyersen, cukrozottan és szárítottan is fogyasztható.

A bengefélék családjába tartozó fás növény, nálunk 3-5 méter magas bokorrá vagy bokorfává fejlődik, őshazájában eléri a 10 méteres magasságot és a kétszáz éves kort is. Fényes, páratlanul szárnyalt levelei mutatósak, ezért díszfaként is ültethető.

Virágai aprók, krémszínűek, június végén, július elején nyílnak. A gyümölcsök érése elnyúlhat a fagyokig. Több alkalommal kell szüretelni.

Szelektált fajtáit magoncalanyra oltják. Az ősz folyamán a talajba jutott magjai jól csíráznak. Gyökérsarjakról is szaporítható.

Telepítési rendszere: 4,5 m sor- és 2,5-3 m tőtávolságra telepíthető.

Hazai viszonyaink mellett egyelőre nem igényel növényvédelmet.