Ugrás a tartalomhoz

Integrált gyümölcstermesztés

Soltész Miklós

Mezőgazda Kiadó

22.5. Betakarítás

22.5. Betakarítás

A szamóca gyümölcse a megtermékenyítéstől számítva 25-30 nap alatt fejlődik ki. E rövid időszak alatt igen bonyolult biokémiai változások következnek be a fejlődő gyümölcsökben.

A kedvező gyümölcsméret és alak eléréséhez a kúp alakú vacok felületén elhelyezkedő bibék nagyobb hányadának kell megtermékenyülni. Ha nem termékenyül megfelelő számú termő, a magvak nem termelnek a szükséges mennyiségben hormont, amely elengedhetetlen az alattuk lévő vacokrészek meghúsosodásához. Az alaktalan szamócagyümölcsök képződésének több oka van, amelyek mindegyike visszavezethető a hiányos megtermékenyülésre, a magvak fejlődésének akadályozottságára.

A szamócagyümölcs mérete elsősorban a fajta örökletes tulajdonságaitól, a víz- és tápanyag-ellátottságtól, de a virágzaton belül elfoglalt helyzetétől is függ. A bogernyőben a központi elhelyezkedésű virágból fejlődik a legnagyobb tömegű gyümölcs. A bogernyőben elfoglalt helye alapján a másod-, harmad- és negyedrendű gyümölcsök átlagtömege hozzávetőlegesen feleződik. A gyümölcs mérete a tövek életkorától is függ. Az ültetvény korának előrehaladásával a gyümölcs mérete, ennek megfelelően a piacképessége is nagymértékben csökken.

A gyümölcs sejtmérete közepes nagyságú. A sejtek és a gyümölcsök növekedése az érés előtti 7-10 napban a legintenzívebb. A megfelelő vízellátottságnak döntő szerepe van.

A gyümölcs érettsége a színeződésből viszonylag könnyen megállapítható. Először a csésze körüli gyümölcsrészek pirosodnak, legkésőbb a csúcsi részek érnek. A fajták többsége akkor szedhető, ha a gyümölcsök csúcsa halvány rózsaszín vagy még világospiros. A szedésre érett gyümölcs színe a fajtára jellemző, íze és aromája kellemes, fogyasztásra alkalmas.

Gyümölcse részben utóérik, beltartalmi anyagai csak kismértékben változnak, de a szállítás és átmeneti tárolás során színesebbé válik. Ennek ellenére a teljes fogyasztási érettségben a legízesebb és a legzamatosabb. Hosszabb szállításra azonban csak azok a gyümölcsök alkalmasak, amelyek csúcsa még nem piros, hanem rózsaszínes-fehéres. Zöld színű gyümölcsrészek nem lehetnek a piacra került tételekben.

Friss fogyasztásra és gyorsfagyasztásra a gyümölcsöt rövid, körülbelül 1 cm hosszúságú kocsánnyal és csészelevelekkel szedik. Konzervipari feldolgozásra, különösen azonnali felhasználás esetén a kocsány nélküli gyümölcsök is alkalmasak. Közvetlenül érinteni szüret alkalmával nem célszerű, hanem két ujj közé fogva le kell csípni a kocsánnyal együtt.

A gyümölcsöt leszedés után azonnal a felhasználásnak megfelelő göngyölegbe kell rakni, mert a többszöri átrakást és válogatást nem bírja. Szedésre legalkalmasabbak a reggeli, délelőtti órák, a harmat felszáradása után. A tűző napon szedett és felmelegedett gyümölcsökön gyorsan megindul a rothadás.

A friss fogyasztásra szánt gyümölcsnél a szürethez göngyölegekbe helyezett 20-60 dkg gyümölcs befogadására alkalmas tálcákat vagy kemény, 5 cm oldalmagasságú műanyag ládákat használnak. Terjed a 2-3 kg befogadóképességű kartondoboz felhasználása is. A szüretet könnyebbé tehetjük, ha a rekeszek elhelyezésére fából vagy fémből készült szedőállványt alkalmazunk, ezek biztosítják azt is, hogy a göngyölegek a talajtól ne szennyeződjenek.

A szamócát legalább 2-3 naponként szüretelni kell, hogy a gyümölcsminőség ne romoljon. Az egymást követő szüreti napokon a leszüretelt gyümölcsök aránya az összes termés százalékában kifejezve Szilágyi (1975) szerint a következő: 1, 5, 12, 18, 22, 20, 14, 5, 2, 1. A nagy szüreti munkaerő-szükséglet miatt a szüretek számának csökkentése fontos nemesítői célkitűzés. Ezért előnyösebb a rövid érési idejű fajták telepítése. Az érési szezon meghosszabbítására az eltérő időben érő fajtákat válogassuk össze.

Árutermelő ültetvényekben a szedés megkönnyítésére a szüretelő által mozgatott vagy traktor vontatta, több szüretelőt kiszolgáló szedőkocsikat használhatunk. A leszüretelt gyümölcsöt azonnal árnyékos, hűvös helyre kell szállítani.

Hűtés hiányában a leszüretelt gyümölcs csak néhány óráig, legfeljebb egy napig tárolható nagyobb veszteség nélkül. Szüret után 2-3 órán belül 0 és +4 °C közötti hőmérséklet-tartományban 2-3 napig 5-10%-os veszteséggel tárolható. Exportérettségben szüretelt szamóca 0 °C-on, 90-95%-os relatív páratartalom mellett 5-7 napig is eltartható.

Az utóbbi negyedszázadban biztató eredmények születtek a szamócaszüret gépesítése terén. A szüretelőgép kaszáló- vagy fésűs szerkezettel választja el a gyümölcsöt. A levelet, más szennyeződést és az éretlen gyümölcsöt el kell távolítani. A gépi szüretet általában hetenként megismétlik. A géppel szüretelt szamóca ma még csupán konzervipari célra alkalmas. A gépesített szüretre a koncentráltabban együttérő, a csészétől könnyen elváló gyümölcsű fajták a legalkal- masabbak.