Ugrás a tartalomhoz

Integrált gyümölcstermesztés

Soltész Miklós

Mezőgazda Kiadó

21.4. Betakarítás

21.4. Betakarítás

A köszméte zölden (ipari célra éretten) és éretten is szedhető. A termés zömét május végén, június elején 10-15 napon át szedjük, amikor a bogyók befejezik intenzív növekedésüket. A szedést be kell fejezni, mielőtt a magvak megkeményednének vagy színeződésük elkezdődne.

A köszmétét kézzel vagy nagyobb ültetvényben géppel szedjük. A gépek lehetnek elektromos kézi vibrátorok, traktorra szerelt (azok által működtetett), kézzel irányított elektromos vagy pneumatikus vibrátorok valamint folyamatos üzemű, önjáró szedőgépek.

Kézzel nyolc óra alatt a bokrokról 40-60, a törzses fácskáról 50-100 kg gyümölcsöt lehet leszedni a termés mennyiségétől, a gyümölcs méretétől függően. A különböző rázógépek a szedési teljesítményt a kézi szedéshez viszonyítva három-, de akár tízszeresére is növelhetik.

Az áru előkészítése a vevő előírásai szerint történik. Általános követelmény, hogy a gyümölcs száraz, teljesen ép, egészséges és rugalmas legyen. Ne tartalmazzon szennyeződéseket, leveleket, lisztharmattal fertőzött valamint a teljes érés jeleit mutató, nem kellően rugalmas bogyókat. A zölden szedett köszméte a szállítás alatt sem sérülékeny, bármilyen göngyölegben szállítható. Legalkalmasabb a 10-es hollandi rekesz, a szabvány is ezt írja elő. Szedés és szállítás közben ne hagyjuk a gyümölcsöt napos helyen, mert rövid idő alatt megégeti a nap, s értéktelenné válik.

Az értékesítés túlnyomórészt exportpiacokon történik, friss vagy gyorsfagyasztott gyümölcsként, gyakran konzervipari feldolgozás után. A friss gyümölcs méret szerinti osztályozás után kerül az exportrekeszekbe, raklapokra, és kamionok szállítják a megrendelő telephelyére.