Ugrás a tartalomhoz

Integrált gyümölcstermesztés

Soltész Miklós

Mezőgazda Kiadó

19.5. Betakarítás

19.5. Betakarítás

Az ültetvény a negyedik évében fordul termőre, de már a harmadik évben is jelentős termés szüretelhető. A tüskementes fajták szüreti időszaka 5-6 hét, vagyis hosszabb a málnáénál. A jó kondíciójú ültetvény 15-25 t/ha gyümölcsöt is teremhet. Az átlagos szedési teljesítmény 6-8 kg/óra.

A szüret időpontját nehezebb meghatározni, mint a málnáét, mert a fekete színeződés kialakulása után csak 3-5 nap múlva szedhető a gyümölcs. Az éppen beszíneződött gyümölcsök nehezen választhatók le, ízük nem harmonikus, túlzottan savasak, és gyorsfagyasztáskor visszapirosodnak. A túlérett termések puhák és savtartalmuk jelentős csökkenése miatt édeskések lesznek. A gyümölcs érettségének megállapításához nagy tapasztalatra van szükség, amihez segítséget jelent a könnyű leválaszthatóság és a fénylő fekete színeződés arányának csökkenése.

A gyümölcs három ujj közé fogva, óvatos csavarással választható le a vacokkal együtt, majd közvetlenül a göngyölegbe vagy kis befogadóképességű műanyag szedőedénybe kerül. A különböző minőségű gyümölcsöt külön-külön kell szedni. Legértékesebb a friss fogyasztásra és gyorsfagyasztásra egyaránt alkalmas, úgynevezett gurulós minőség. Ebben az állapotban a gyümölcs kemény, lédús, édes-savas, íz- és zamatanyagai teljesek.

A szeder valamivel ritkábban szüretelhető, mint a málna. Hetente 2-3 alkalommal kell a gurulós minőség eléréséhez szüretelni. A leszüretelt gyümölcsöt azonnal árnyékos, hűvösebb helyre tegyük. A napsütés hatására a leszedett gyümölcs veszít fekete színeződéséből és víztartalmából is. Legjobb, ha szüret után 2-4 órával hűtésre vagy gyorsfagyasztásra kerül. Magas hőmérsékleten az egyik legromlékonyabb gyümölcs, 1-2 nap alatt átszövik a gombafonalak. 0°-ra lehűtve és 95%-os páratartalom mellett 1-3 napos szállítási és értékesítési időtartamot bír ki.