Ugrás a tartalomhoz

Integrált gyümölcstermesztés

Soltész Miklós

Mezőgazda Kiadó

13.4. Betakarítás

13.4. Betakarítás

A fajták szedési időpontját a felhasználási célnak megfelelően állapítjuk meg.

Az exportra és a befőttkészítésre szüretelt gyümölcsök napos oldala világos narancssárga, árnyékos oldala halványsárga, barázdája zöldessárga és húsa rugalmasan szilárd.

Friss fogyasztásra, lekvárkészítésre a teljesen színesedett, de nem puha húsú gyümölcsök alkalmasak.

A már megpuhult gyümölcsökből csak ivólé és szesz készíthető.

A kajszit elhúzódó érése miatt legalább két menetben, színelve kell szüretelni. Egy-egy fajta érése az időjárástól függően 7-14 napig tarthat.

Ipari feldolgozásra rázógéppel is betakarítható a gyümölcs. Célszerű a korábban érő, nagyobb gyümölcsöket kézzel leszedni és a többit néhány nappal később lerázni.

A kézi szedés teljesítménye 20-50 kg/óra. A Kilby típusú rázógéppel 40-50 fa termése rázható le óránként.

A műanyag vödörbe vagy a szedőedénybe szüretelt gyümölcsöt tartályládába ürítjük, azt legfeljebb 50 cm-es magasságig töltjük meg.

A leszedett termést legkésőbb 6-8 órán belül fedett helyre szállítjuk, ahol a gyümölcsök válogatását és osztályozását is elvégezzük, a piaci követelményeknek megfelelően.

A szedést követően 8-10 órán belül el kell kezdeni a 4-5 °C-os előhűtést.

A kajsziknál általában néhány napos átmeneti tárolást alkalmazunk. 12-15 napos tárolás után jelentősen csökken a gyümölcsök minősége. A tárolás legkedvezőbb paraméterei: 0 °C hőmérséklet, 90-95% relatív páratartalom, 2-3% O2- és 2-3% CO2-tartalom (Erso, 1993).

Exportra 6-10 kg-os, belföldi friss fogyasztásra 10 kg-os rekeszekben értékesítjük a kajszit. Az értékesítés helyére hűtött járműben kell szállítani a gyümölcsöt.