Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Speciális faépítési technológiák

Speciális faépítési technológiák

A fent felsorolt technológiák mellett számos egyéb építési rendszer és technológia is létezik, amelyeket nem lehet ezen csoportok valamelyikébe besorolni. Ezek közül az alábbiakban néhányat mutatunk be, a teljesség igénye nélkül.

Tömör falpaneles építés

A tömör falpaneles építés esetében általában többrétegű paneleket alkalmaznak. A 3-17 rétegű panelek tömörfa rétegei egymásra merőlegesek, így mindkét irányban magas szilárdságú, merev és méretstabil szerkezet jön létre. Ezeknek az épületeknek az előnyei:

  1. Rugalmas kialakítási lehetőség; az építés nem kötött bordakiosztáshoz vagy egyéb szempontokhoz;

  2. Nagyon pontos előregyárthatóság;

  3. Könnyű és rugalmas építéshelyszíni megmunkálhatóság;

  4. Jó hőszigetelés és teherbírás viszonylag vékony falakkal;

  5. Jó hőtároló és páraszabályozó képesség;

  6. Jó tűzállóság;

  7. Kevés csatlakozási hézag; kevés szerelési munka és jó légzárás.

Külső falak esetén a tömör falpaneleket rendszerint valamilyen további hőszigetelő réteggel kombinálják a ma elvárt hőszigetelési értékek teljesítése érdekében. A gyártó cég megrendelés alapján előre pontos méretre és a megkívánt alakúra vágja a paneleket, kialakítja a szerelvények, elektromos vezetékek elhelyezésére szolgáló árkokat, furatokat is. Kívánság szerint akár íves felületek kialakítása is kérhető.

Üreges tömörfa paneles rendszerek

Az üreges építő panelek esetében a fal- és födémpanelek szerkezete üregeket, csatornákat tartalmaz (13. ábra). A panelek kialakítása rendkívül változatos lehet, a felhasználási célnak megfelelően. Az üreges panelek rendkívül sokoldalúak, léteznek fal, födém és tető panelek, külső és válaszfalak/födémek, akusztikai panelek, nem teherhordó falburkolatok, stb. Ezek a panelek egy fő teherviselő iránnyal rendelkeznek, bár általában keresztirányú réteget is tartalmaznak a jobb méretstabilítás érdekében. A panelek készülhetnek kész kivitelben, vagy egyik vagy mindkét oldali borítás utólagos elhelyezésével. Az üreges szerkezet előnye, hogy lehetőséget biztosít hő- és hangszigetelő anyag elhelyezésére, elektromos vezetékek, csővezetékek elrejtésére, stb. A teherbírás, hő- és hangszigetelő képesség, tűzállóság és egyéb fontos tulajdonságok a panel kialakításától függenek. A gyártó széles választékban és többféle kivitelben kínálja az üreges tömörfa paneleket.

Kazettás födém és tetőelemek

A kazettás kialakítású építőelemek (14. ábra) födém illetve tetőgerendák helyettesítésére használhatók. A gerinclemezes kialakítás miatt ezek az elemek hajlításra jól igénybe vehetők. Kazettás kialakításuknak köszönhetően jól sorolhatók, könnyen kialakítható belőle a sík födémfelület. Léteznek szélesebb, több üreget tartalmazó, illetve egyik oldalon nyitott változatok is. Az elemek belsejében tetszés szerinti fajtájú és mennyiségű szigetelőanyag helyezhető el, így igény szerint jó hőszigetelő, hangszigetelő elemek alakíthatók ki belőlük. A kazettás elemek tűzállóság szempontjából is jól teljesítenek.

Fatéglás építőrendszer

A fa építőrendszerek egy újabb csoportja az ún. fatéglás technológia (15. ábra). Mint a neve is mutatja, ebben az esetben az építés kisebb építőelemekkel történik, melyeknek a hosszmérete csak ritkán haladja meg az 1 m-t. A fatéglák üreges kialakításúak, a két függőleges szálirányú borítóréteget függőleges bordák kötik össze, keresztirányú elemek közbeiktatásával. A borítólapok köze hőszigetelő anyaggal kitölthető, illetve lehetőséget biztosít elektromos és csővezetékek elhelyezésére is. A fatéglás rendszerrel az építés a hagyományos téglaépítéshez hasonlóan történik. Az egymás feletti sorok elemeit téglakötésben helyezik el. Az elemek egymásba illeszkednek, nincs szükség kötőelemek használatára. Az elemek változatos méretekben kaphatók, ami rugalmas építést tesz lehetővé. Az téglák üregének lezárásához (pl. falnyílások, nyílászárók esetében) lezáró elemeket is forgalmaz a gyártó cég. A fatéglás rendszer egyszerű és gyors építést tesz lehetővé. A rendszer nem igényel párazáró rétegrendet, jó hőszigetelő képességű és hőkapacítású. A fatégla felülete látható maradhat, vagy szükség szerint burkolható fa- vagy gipszkarton borítással, vagy dryvit vakolatrendszer alkalmazásával.

15. ábra – Fatégla építőelem

Egyéb

Számos egyéb építőrendszer létezik, amelyek általában a tömör vagy üreges falpanelek, a keretszerkezetes építés alapelveihez hasonló módon, esetleg ezek kombinációjával épülnek fel. Ezek tömör fa, faalapú építőlemezek (pl. OSB, páraáteresztő MDF, szervetlen kötésű lemezek, stb.) alapanyagból készülhetnek, gyártásuk különböző készültségi fokokon történhet. Ebbe a csoportba tartozik az Amerikában használt teherhordó borítású építőlemezek is (stress-skin panel, 17. ábra), ahol a teherhordást a külső (általában OSB) lemez végzi, belül pedig egy vastag polisztirol habréteg gondoskodik a megfelelő hőszigetelésről. Itt nincsen szükség köztes bordaelemekre, nagy falfelületek kialakíthatók merevítés nélkül. Ezt a rendszert Európában nem használják.