Ugrás a tartalomhoz

Nemzetközi gazdaságtan - Elmélet és gazdaságpolitika

Sághi Márta

Panem Könyvkiadó

1. függelék. Devizapiaci egyensúly nem tökéletes eszközhelyettesíthetőség esetén

1. függelék. Devizapiaci egyensúly nem tökéletes eszközhelyettesíthetőség esetén

A függelékben olyan devizapiaci modellt mutatunk be, amelyben kockázati tényezők miatt a belföldi és a külföldi eszközök nem tökéletes helyettesítők. A modell bevezeti a kockázati prémium fogalmát, amely lehetővé teszi, hogy a belföldi és a külföldi eszközök várható hozama eltérjen.[160]

Kereslet

Mivel a befektetők megpróbálják elkerülni, hogy vagyonuk értéke egyik napról a másikra jelentősen ingadozzon, a hozamszempontok mellett a kialakított portfólió kockázatát is figyelembe veszik, amikor arról döntenek, hogy vagyonukat milyen pénzügyi eszközökbe fektessék. Ha valaki például egész vagyonát angol fontban tarja, akkor magas hozamot realizálhat – ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a font váratlan leértékelődése felemészti a vagyonát. Ennél még akkor is ésszerűbb stratégia többféle külföldi eszközbe fektetni, ha néhányuk hozama elmarad a fontétól, mivel ezzel csökken az egyetlen valuta árfolyamának a vagyonra kifejtett hatása. Egy befektető a kockázat több valuta közötti megosztásával csökkentheti vagyona értékének változékonyságát.

A kockázatok figyelembevételével ésszerű az a feltételezés, hogy egy befektető belföldi eszközök iránti kereslete nő, ha a belföldi eszköz kamata (R) emelkedik a külföldi eszközökön elérhető, hazai valutában kifejezett hozamhoz képest [R* + (Ee E)/E]. Vagyis egy befektető csak akkor hajlandó több belföldi eszközt tartani, ha az így elérhető magasabb relatív hozam kárpótolja a megnövekedett kockázatért.

Ezt a feltételezést foglalja össze az egyéni befektetők (i) belföldi eszközök iránti kereslete (Bid)MathType@MTEF@5@5@+= feaagKart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr 4rNCHbGeaGqiVCI8FfYJH8YrFfeuY=Hhbbf9v8qqaqFr0xc9pk0xbb a9q8WqFfeaY=biLkVcLq=JHqpepeea0=as0Fb9pgeaYRXxe9vr0=vr 0=vqpWqaaeaabiGaciaacaqabeaadaqaaqaaaOqaaiaacIcacaWGcb Waa0baaSqaaiaadMgaaeaacaWGKbaaaOGaaiykaaaa@3A19@ , amely a belföldi és a külföldi eszközökön realizálható hozamok különbségének növekvő függvénye:

B i d = B i d [ R R * ( E e E ) / E ] . MathType@MTEF@5@5@+= feaagKart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr 4rNCHbGeaGqiVCI8FfYJH8YrFfeuY=Hhbbf9v8qqaqFr0xc9pk0xbb a9q8WqFfeaY=biLkVcLq=JHqpepeea0=as0Fb9pgeaYRXxe9vr0=vr 0=vqpWqaaeaabiGaciaacaqabeaadaqaaqaaaOqaaiaadkeadaqhaa WcbaGaamyAaaqaaiaadsgaaaGccqGH9aqpcaWGcbWaa0baaSqaaiaa dMgaaeaacaWGKbaaaOGaai4waiaadkfacqGHsislcaWGsbGaaiOkai abgkHiTiaacIcacaWGfbWaaWbaaSqabeaacaWGLbaaaOGaeyOeI0Ia amyraiaacMcacaGGVaGaamyraiaac2facaGGUaaaaa@49BB@

Természetesen Bdi olyan egyéni tényezőktől is függ, mint például a vagyon és a jövedelem nagysága. A belföldi eszközök iránti kereslet lehet negatív is – ebben az esetben az egyéni befektető nettó hitelfelvevő, vagyis a belföldi eszközök kínálatát növeli.

A belföldi eszközök iránti aggregált kereslet meghatározásához csupán a világ összes egyéni befektetőjének Bdi keresleti függvényét kell összegeznünk. Ez az összeg megadja a belföldi eszközök iránti aggregált keresletet (Bd), amely szintén a belföldi és a külföldi eszközök várt hozamkülönbségének növekvő függvénye:

Kereslet = B d [ R R * ( E e E ) / E ]   = B d i [ R R * ( E e E ) / E ] k összege mindeni-re . MathType@MTEF@5@5@+= feaagKart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr 4rNCHbGeaGqiVCI8FfYJH8YrFfeuY=Hhbbf9v8qqaqFr0xc9pk0xbb a9q8WqFfeaY=biLkVcLq=JHqpepeea0=as0Fb9pgeaYRXxe9vr0=vr 0=vqpWqaaeaabiGaciaacaqabeaadaqaaqaaaOabaqqabaaeaaaaaa aaa8qacaqGlbGaaeyzaiaabkhacaqGLbGaae4CaiaabYgacaqGLbGa aeiDaiabg2da9iaadkeapaWaaWbaaSqabeaapeGaamizaaaak8aada Wadaqaa8qacaWGsbGaai4eGiaadkfacaGGQaGaai4eG8aadaqadaqa a8qacaWGfbWdamaaCaaaleqabaWdbiaadwgaaaGccaGGtaIaamyraa WdaiaawIcacaGLPaaapeGaai4laiaadweaa8aacaGLBbGaayzxaaWd biaabccaaeaacqGH9aqpcaWGcbWdamaaCaaaleqabaWdbiaadsgaaa GcpaWaaSbaaSqaa8qacaWGPbaapaqabaGcdaWadaqaa8qacaWGsbGa ai4eGiaadkfacaGGQaGaai4eG8aadaqadaqaa8qacaWGfbWdamaaCa aaleqabaWdbiaadwgaaaGccaGGtaIaamyraaWdaiaawIcacaGLPaaa peGaai4laiaadweaa8aacaGLBbGaayzxaaWdbiabgkHiTiaabUgaca qGGaGaaeO9aiaabohacaqGZbGaaeOEaiaabwgacaqGNbGaaeyzaiaa bccacaqGTbGaaeyAaiaab6gacaqGKbGaaeyzaiaab6gacaqGPbGaae ylaiaabkhacaqGLbGaaeOlaaaaaa@72F0@

Mivel a befektetők hitelfelvevők, azaz eszközeladók is lehetnek, Bd a magánszektor nettó belföldi eszközkeresletét jelöli.

Kínálat

Mivel Bd a magánszektor nettó belföldi eszközkeresletét jelöli, a piaci egyensúly meghatározásához szükséges kínálatoldali változó a magánszektor felé megjelenő nettó belföldi eszközkínálat, vagyis azoknak az eszközöknek a kínálata, amelyek nem jelentik egy másik magánbefektető tartozását. A nettó kínálat tehát megegyezik a magánszektor állampapír-állományának (B) és a jegybank belföldi eszközeinek (A) különbségével:

Kínálat = B A . MathType@MTEF@5@5@+= feaagKart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr 4rNCHbGeaGqiVCI8FfYJH8YrFfeuY=Hhbbf9v8qqaqFr0xc9pk0xbb a9q8WqFfeaY=biLkVcLq=JHqpepeea0=as0Fb9pgeaYRXxe9vr0=vr 0=vqpWqaaeaabiGaciaacaqabeaadaqaaqaaaOqaaabaaaaaaaaape Gaae4saiaab2oacaqGUbGaaey4aiaabYgacaqGHbGaaeiDaiabg2da 9iaadkeacaGGtaIaamyqaiaac6caaaa@4164@

A nettó eszközkínálathoz B-ből ki kell vonni A-t, mivel a jegybank belföldi eszközei csökkentik a magánbefektetők által elérhető eszközök kínálatát. (Általánosabban, a külföldi jegybankok tulajdonában lévő hazai eszközöket szintén le kellene vonnunk B-ből.)

Egyensúly

A kínálat és kereslet kölcsönhatása meghatározza a kockázati prémium (ρ) nagyságát. A kockázati prémium a belföldi és a külföldi eszközök közötti várható hozamkülönbség:

ρ = R R * ( E e E ) / E . MathType@MTEF@5@5@+= feaagKart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr 4rNCHbGeaGqiVCI8FfYJH8YrFfeuY=Hhbbf9v8qqaqFr0xc9pk0xbb a9q8WqFfeaY=biLkVcLq=JHqpepeea0=as0Fb9pgeaYRXxe9vr0=vr 0=vqpWqaaeaabiGaciaacaqabeaadaqaaqaaaOqaaabaaaaaaaaape GaeqyWdiNaeyypa0JaamOuaiaacobicaWGsbGaaiOkaiaacobipaWa aeWaaeaapeGaamyra8aadaahaaWcbeqaa8qacaWGLbaaaOGaai4eGi aadweaa8aacaGLOaGaayzkaaWdbiaac+cacaWGfbGaaiOlaaaa@441C@

A magánszektor belföldi eszközök iránti nettó kereslete tehát ρ növekvő függvénye. Ezt a kapcsolatot mutatja be a 17F1.1.-es ábra belföldi eszközök iránti keresleti görbéjének pozitív meredeksége.

Az eszközök kínálati görbéje a B – A1 ponton átmenő függőleges egyenes, mivel a nettó eszközkínálat független a kockázati prémiumtól, csak a kormány és a jegybank döntései határozzák meg. Az egyensúly a magánszektor belföldi eszközök iránti nettó kereslete és a nettó kínálat 1. ponttal jelölt metszéspontjában (ρ1 nagyságú kockázati prémium mellett) alakul ki. Jegyezzük meg, hogy R, R* és Ee adott értékei mellett az ábrán jelzett egyensúly az árfolyamot is meghatározza, mivel E=Ee/(1 +RR*ρ).MathType@MTEF@5@5@+= feaagKart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr 4rNCHbGeaGqiVCI8FfYJH8YrFfeuY=Hhbbf9v8qqaqFr0xc9pk0xbb a9q8WqFfeaY=biLkVcLq=JHqpepeea0=as0Fb9pgeaYRXxe9vr0=vr 0=vqpWqaaeaabiGaciaacaqabeaadaqaaqaaaOqaaabaaaaaaaaape Gaamyraiabg2da9iaadweapaWaaWbaaSqabeaapeGaamyzaaaakiaa c+capaWaaeWaaeaapeGaaGymaiaabccacqGHRaWkcaWGsbGaai4eGi aadkfacaGGQaGaai4eGiabeg8aYbWdaiaawIcacaGLPaaapeGaaiOl aaaa@44DB@

17F1.1. ábra - A belföldi eszközök kínálata és a devizakockázati prémium nem tökéletes eszközhelyettesítés esetén

kepek/17F1.1.png


A belföldi eszközök nagyobb kínálata növeli a belföldi eszközök után elvárt kockázati prémiumot.

A 17F1.1. ábra azt a hatást mutatja, amikor a jegybank belföldi eszközök eladásával A1-ről A2-re csökkenti a tulajdonában lévő belföldi eszközöket. Ez a művelet a belföldi eszközök nettó kínálatát BA2 nagyságúra növeli, és a kínálati görbét jobbra tolja. Az új egyensúly a 2. pontban jön létre, ahol a kockázati prémium értéke meghaladja a korábbi egyensúlyban kialakult szintet (ρ2 > ρ1). A belföldi állampapír-állomány (B) növekedése ugyanígy a kockázati prémium emelkedésével jár.

A modell szerint tehát a kockázati prémium a BA növekvő függvénye, mint ahogy azt a sterilizált intervenció (17.3.) egyenlethez vezető tárgyalása során feltételeztük.[160] A 21. fejezet végén található Matematikai függelék bemutatja a kockázatos eszközök iránti egyéni keresleti függvény egy mikroökonómiai modelljét.