Ugrás a tartalomhoz

Nemzetközi gazdaságtan - Elmélet és gazdaságpolitika

Sághi Márta

Panem Könyvkiadó

Aggregált pénzkereslet

Aggregált pénzkereslet

A fentiekben tárgyaltuk, hogy az egyedi háztartások és vállalatok hogyan határozzák meg pénzkeresletüket. Most ezt arra fogjuk használni, hogy levezessük az aggregált pénzkeresletet, vagyis a gazdaságban lévő összes háztartás és vállalat teljes pénzkeresletét meghatározó tényezőket. Az aggregált pénzkereslet éppen a gazdaság egyéni pénzkeresleteinek összegét jelenti.

Három fő tényező határozza meg az aggregált pénzkeresletet:

  1. A kamatláb. A kamatláb emelkedése a gazdaság minden résztvevőjének pénzkeresletét csökkenti. Ezért minden más változatlansága mellett az aggregált pénzkereslet csökken, mikor a kamatláb emelkedik.

  2. Az árszínvonal. A gazdaság árszínvonala javak és szolgáltatások széles referenciakosarának pénzben kifejezett árát jelenti. Ha az árszínvonal emelkedik, az háztartásoknak és vállalatoknak a hetente általában megvásárolt javak és szolgáltatások beszerzésére több pénzt kell költeniük, mint azelőtt. A likviditás ugyanakkora szintjének fönntartására ezért több pénzt kell tartaniuk, mint az árszínvonal emelkedése előtt.

  3. Reál nemzeti jövedelem. Ha a reál nemzeti jövedelem (GNP) emelkedik, akkor több jószágot és szolgáltatást adnak el a gazdaságban. A tranzakciók reálértékének ezen növekedése adott árszínvonal mellett emeli a pénzkeresletet.

Ha P az árszínvonal, R a kamatláb és Y a reál GNP, akkor az aggregált pénzkereslet, Md így fejezhető ki:

M d = P × L ( R , Y ) , MathType@MTEF@5@5@+= feaagKart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr 4rNCHbGeaGqiVCI8FfYJH8YrFfeuY=Hhbbf9v8qqaqFr0xc9pk0xbb a9q8WqFfeaY=biLkVcLq=JHqpepeea0=as0Fb9pgeaYRXxe9vr0=vr 0=vqpWqaaeaabiGaciaacaqabeaadaqaaqaaaOqaaabaaaaaaaaape Gaamyta8aadaahaaWcbeqaa8qacaWGKbaaaOWdaiabg2da98qacaWG qbGaey41aqRaamita8aadaqadaqaa8qacaWGsbGaaiilaiaadMfaa8 aacaGLOaGaayzkaaWdbiaacYcaaaa@41DA@ (14.1. egyenlet)

ahol L(R, Y) értéke csökken, amikor R emelkedik és nő, amikor Y emelkedik.[96] Hogy lássuk, miért határoztuk meg úgy az aggregált pénzkeresletet, hogy egyenesen arányos legyen az árszínvonallal, képzeljük el, hogy minden ár megduplázódik, de a kamatláb és mindenki reáljövedelme nem változik. Emiatt minden egyén átlagos napi tranzakcióinak pénzértéke egyszerűen megduplázódna, akárcsak az általa tartani kívánt pénzösszeg.

A (14.1.) aggregált pénzkeresleti kapcsolatot általában a következő ekvivalens formában írjuk fel:

M d / P = L ( R , Y ) , MathType@MTEF@5@5@+= feaagKart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr 4rNCHbGeaGqiVCI8FfYJH8YrFfeuY=Hhbbf9v8qqaqFr0xc9pk0xbb a9q8WqFfeaY=biLkVcLq=JHqpepeea0=as0Fb9pgeaYRXxe9vr0=vr 0=vqpWqaaeaabiGaciaacaqabeaadaqaaqaaaOqaaabaaaaaaaaape Gaamyta8aadaahaaWcbeqaa8qacaWGKbaaaOGaai4laiaadcfacqGH 9aqpcaWGmbWdamaabmaabaWdbiaadkfacaGGSaGaamywaaWdaiaawI cacaGLPaaapeGaaiilaaaa@4057@ (14.2. egyenlet)

és az L(R, Y) kifejezést aggregált reál pénzkeresletnek nevezzük. A pénzkereslet ilyen kifejezése megmutatja, hogy a likviditás iránti aggregált kereslet, L(R, Y) nem bizonyos számú pénzegységre irányuló kereslet, hanem bizonyos mennyiségű vásárlóerő likvid formában való tartására irányuló kereslet. Az Md/P arány – azaz a tartani kívánt pénzmennyiség egy tipikus referencia árukosárban mérve – egyenlő azon mennyiségű vásárlóerővel, amelyet az emberek likvid formában kívánnak tartani. Ha például az emberek 1000 dollárt akarnak pénzben tartani 100 $/árukosár árszínvonalnál, akkor reál pénzkeresletük 1000 $/(100 $ per kosár) = 10 kosár lenne. Ha az árszínvonal megduplázódna (200 $/kosárra) akkor az 1000 dollár pénzösszeg vásárlóereje megfeleződne, mivel most már csak 5 kosarat érne.

A 14.1. ábra mutatja, hogy a reáljövedelem rögzített, Y szintjén hogyan befolyásolja a kamatláb az aggregált reál pénzkeresletet. Az L(R, Y) aggregált reál pénzkeresleti görbe negatív meredekségű, mert a kamatláb esése emeli a gazdaságban levő minden háztartás és vállalat által tartani kívánt reál pénzmennyiséget.

14.1. ábra - Az aggregált reál pénzkereslet és a kamatláb

kepek/14.1.png


A negatív meredekségű reál pénzkeresleti görbe azt mutatja, hogy adott Y reáljövedelem szint mellett a reál pénzkereslet emelkedik, amint a kamatláb süllyed.

A reál GNP adott szintjén a kamatláb változásai az L(R, Y) görbe mentén való mozgást eredményeznek. Ám a reál GNP változásai magának a görbének az elmozdulását okozzák. A 14.2. ábra mutatja, hogyan érinti a reál GNP Y1-ről Y2-re való emelkedése a aggregált reál pénzkeresleti görbe helyzetét. Mivel a reál GNP emelkedése növeli az aggregált reál pénzkeresletet adott kamatláb mellett, ezért az L(R, Y2) görbe az L(R, Y1) görbétől jobbra helyezkedik el, ha Y2 nagyobb Y1-nél.

14.2. ábra - A reáljövedelem emelkedésének hatása az aggregált reál pénzkeresleti görbére

kepek/14.2.png


A reáljövedelem emelkedése Y1-ről Y2-re növeli a reál pénzkeresletet a kamatláb minden szintjén és az egész keresleti görbét felfelé tolja el.[96] Természetesen L(R, Y) nő, mikor R esik és csökken, mikor Y csökken.