Ugrás a tartalomhoz

Élelmiszer-higiénia

Biró Géza (2014)

Agroinform Kiadó

Előszó

Előszó

Az élelmiszer-higiénia oktatásában és gyakorlatában az elmúlt évtizedekben jelentős változások következtek be. A klasszikus német húsvizsgálati rendszer egyre inkább nemzetközivé válik a kiterjedt élelmiszer forgalom nemzetközi ellenőrzése következtében.

A tejtermelésben és a tejfeldolgozásban új fejőberendezések és rendszerek, új feldolgozási technológiák és termékek változtatták meg a termelési viszonyokat.

Mindezekből kialakult a vizsgálatban és ellenőrzésben az az új szemlélet, hogy a végtermék vizsgálatról egyre inkább a termelési folyamatok ellenőrzésére kell áttérni.

Biztosítani kell az élelmiszer termelés olyan higiéniai feltételeit, beleértve az alap- és nyersanyagok minőségét is, amelyek az élelmiszerek aggálymentes fogyaszthatóságát, az élelmiszer biztonságát eredményezik.

Csiszár Vilmos tan- és kézikönyveinek megjelenése óta (1954, 1956, 1964) eltelt idő az élelmiszer-higiénia történetében egy új korszakot jelentett. A szakma új időszakának képviselője volt már a Százados–Takács: Húsvizsgálat képekben (1977) című könyve.

Jelen könyvben a szerzők arra vállalkoztak, hogy az élelmiszer-higiénia különböző területeit, a terjedelmi korlátok szerint, összefoglalják és egységes szerkezetben egy teljes képet adjanak a tantárgyról. Ilyen szempontból a könyv első kiadvány. Reméljük, hogy a célnak megfelelően könyvünk egyaránt szolgálja az egyetemi hallgatóság felkészülését és a gyakorló kollégák érdeklődését.

1993. szeptember 14.

Dr. Biró Géza