Ugrás a tartalomhoz

Élelmiszer-higiénia

Biró Géza (2014)

Agroinform Kiadó

9. A fejlődés rendje

9. A fejlődés rendje

Várhatóan sem a közel, sem pedig a távoljövőben – ad infinitum – kémiai szennyezőanyag (reziduum) mentes élelmiszer termelés megvalósításának nincs reális valószínűsége. Az azonban – komplex és következetes védelmi intézkedések végrehajtásával – megvalósítható, hogy a fogyasztó ember egészségére legveszélyesebb kémiai szennyezőket az élelmiszerektől távol tartsuk. A többi szennyezőanyag mennyiségét pedig folyamatosan egészségügyileg elfogadható minimális szintre szorítsuk.

Ezen fejlődés záloga az, hogy szakmailag megalapozott, azonban a gyakorlati életet is figyelembe vevő olyan közigazgatási intézkedéseket dolgozzanak ki, amelyek érvényre juttatása szervesen kapcsolódik a korszerűen szervezett, folyamatosan továbbképzett és fejlesztett élelmiszerhigiéniai és toxikológiai ellenőrző laboratóriumi hálózat tevékenységéhez. Ez olyan interdiszciplináris ellenőrző munka, amelynek keretében különböző szakterületek (állatorvos, vegyész, gyógyszerész, fizikus, stb.) képviselői harmonikus egységben tevékenykedhetnek együtt.

Az Európai Közösség országaiban és hazánkban a tiltott hozamfokozó szerek ellenőrzésének új fejlesztési iránya a genetikailag módosított mikróbák (GMO) segítségével előállított hozamfokozó, növekedésserkentő polipeptid hormonok /szomatotropinok/ (bST, pST) tiltott alkalmazásának, ellenőrzési módszereinek kidolgozása. Jelen ismereteink szerint erre a célra nagy teljesítményű, komplex HPLC-MSn analitikai rendszer lesz alkalmas.