Ugrás a tartalomhoz

Élelmiszer-higiénia

Biró Géza (2014)

Agroinform Kiadó

11. Vibrio parahaemolyticus

11. Vibrio parahaemolyticus

Azokon a földrészeken és országokban, amelyekben a tengerből származó élelmiszerek fő táplálékul szolgálnak számos olyan vibrio előfordul, amelyek enyhébb vagy súlyosabb enteritiseket idéznek elő. Ezek a vibriók általában halofil tulajdonságúak és a sózott, nyers tengeri állatok fogyasztása során jutnak a fogyasztó szervezetébe. Legfontosabb képviselője a csoportnak a Vibrio parahaemolyticus. Japánban izolálták először, ahol a nyershal fogyasztása gyakori. Előfordult az USA-ban, a csendes-óceáni szigetvilágban, valamint az észak-európai államokban.

Desenclos (1991) leírta a Floridában az utóbbi 15 év alatt nyers osztriga fogyasztása után jelentkezett vibrio által okozott betegségeket. A megbetegedettek főleg idős személyek voltak és sokaknál májbetegség volt megállapítható. A potenciálisan emberpatogén vibriók előfordulása az USA-ban növekszik. A Vibrio parahaemolyticus mellett megtalálhatók a Vibrio vulnificus, Vibrio hollisae, Vibrio mimicus, Vibrio alginolyticus, Vibrio fluvialis, Vibrio furnisii, Vibrio damsela.