Ugrás a tartalomhoz

Molekuláris sejtbiológia

Szeberényi József, Dialóg Campus Kiadó - Nordex Kft. (2014)

Dialóg Campus Kiadó - Nordex Kft.

Celluláris onkogének, a daganatterápia célpontjai

Celluláris onkogének, a daganatterápia célpontjai

A hagyományos daganatterápia (kemoterápia, radioterápia) a tumorsejtek gyors osztódóképességét használja ki: cél a sejtosztódás gátlása vagy DNS-károsító hatással apoptózis indukálása. A terápia hatékony lehet, de a normálisan is gyorsan szaporodó szövetek (bélhám, csontvelő) károsodása miatt a kezelést súlyos toxikus mellékhatások kísérik.

A célzott tumorterápia a daganatképzéshez vezető aktivált jelátviteli utat támadja meg, hatása szelektív, mellékhatásai enyhébbek. Az onkoproteinek hatásmechanizmusának tisztázása mind tágabb teret nyit a racionális gyógyszertervezés számára: jelenleg is több onkoprotein-specifikus szer van a klinikai kipróbálás stádiumában, az engedélyezett szerek közül pedig az első két sikertöténetet a Herceptin és a Glivec szolgáltatta.

Az emberi emlő tumorok mintegy negyedében a daganatsejtekben fokozottan expresszálódik az EGF-receptor családba tartozó Neu/HER2 fehérje (l. előbb). Ezekben a sejtekben konstitutív NFκB-aktiváció és a normálisnál magasabb ciklin D1 szint mutatható ki. A HER2-gén amplifikációja rossz klinikai prognózist jelent. A Herceptin monoklonális anti-HER2 antitest, melyet sikeresen alkalmaznak ennek a metasztatizáló emlőtumor típusnak a kezelésében.

Még reményt keltőbb szer a Glivec, egy Abl-specifikus tirozinkináz inhibitor. A CML-t (l. előbb) okozó Bcr/Abl fúziós fehérje több jelátviteli utat is aktivál a leukaemiás sejtekben (Ras/ERK-út, PI3K/PKB-út, STAT-fehérjék, stb.), proliferációs és anti-apoptotikus hatást eredményezve. A betegség korai szakaszában adva a Glivec szelektíven elpusztítja a leukaemiás sejteket, a betegek 95%-ában javulást, remissziót idézve elő. Bár egyes betegekben később ezzel a szerrel szemben is kialakul rezisztencia, a Glivec példája mutatja, hogy az onkogénkutatás nagyhatású kemoterápiás szerek kifejlesztéséhez vezethet.