Ugrás a tartalomhoz

A belgyógyászat alapjai 2.

Zsolt, Tulassay (2011)

Medicina Könyvkiadó Zrt.

Összfehérje-koncentráció

Összfehérje-koncentráció

Javallat: az oedemák elkülönítő kórisméje, heveny májbetegségek és májcirrhosis ellenőrzése, nephrosis szindróma, a tápláltsági állapot megítélése, shock, égési sérülés, intenzív kezelés.

Normális értéktartomány: 65–82 g/l.

A mérést befolyásoló tényezők: akár 10%-kal magasabb hamis érték, ha a beteg a vérvételkor és azt megelőzően nem feküdt, elég akár 15 perces ülés is a haemoconcentratióhoz. Az összfehérje-koncentráció közel 20%-ot csökken terhességben, infúziós kezelés nyomán, polydipsiában (pseudohypoproteinaemia). Pseudohyperalbuminaemia alakul ki dehydratióban (egyidejű haematokritfokozódás). Lipaemia, haemolysis.

A csökkent összfehérje-koncentrációkat lásd az albuminnál. A fokozott összfehérje-koncentrációt lásd fehérje-elektroforézis (γ-globulinok), immunglobulinok.