Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés a szociológiába

Andorka Rudolf (2006)

Osiris Kiadó

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ADATBANKOK

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ADATBANKOK

A hagyományos kérdőíves szociológiai adatgyűjtések általában nagyon költségesek, így a diákoknak igen ritkán van alkalmuk arra, hogy saját kutatásuk adatbázisát elemezzék. A mások által elkészített vizsgálatok adatbázisai (és az elemzéshez szükségek dokumentációk) azonban úgynevezett adatbankokban meghatározott szabályok szerint elérhetőek. Az adatbankokban lévő adatbázisok így igen nagy elemzési lehetőségeket jelentenek.

Jelenleg a legnagyobb ilyen hazai adatbank a Társadalomkutatási Informatikai egyesülés által működtetett Társadalomtudományi Digitális Adattár. Ebben az adatbankban 2005. év végén mintegy 650 kutatás adatai találhatóak meg, elsősorban az OTKA által finanszírozott kutatások és a Tárki kutatásai. Az adatok jelentős része magyarországi diákok számára ingyen hozzáférhető.

A németországi GESIS honlapján keresztül szintén rengeteg magyar adatokat is tartalmazó adatbázishoz lehet hozzájutni, általában nem különösen drágán. A honlapon egy külön részleg foglalkozik a kelet-európai adatokkal, de mivel hazánk igen korán bekapcsolódott a nyugat-európai összehasonlító vizsgálatokba, sok esetben másutt is találunk magyarországi adatokat.

Az erdélyi magyar vonatkozású adatoknak külön adatbankja üzemel Kolozsvárott. Az adatbankon keresztül 2005 végén több mint negyven kutatás adatfájlja érhető el ingyen (néhány esetben engedélyhez kötötten). Az itt található adatok kiváló lehetőséget biztosítanak „magyar-magyar” összehasonlító vizsgálatok készítésére.

A fentieken kívül egyre gyakoribb eljárás, hogy egy-egy kutatás adatbázisát a kutatást készítő intézmény hozzáférhetővé teszi az érdeklődők számára. Érdemes felvenni a kapcsolatot közvetlenül a kutatás készítőivel.

GESIS honlap (német, angol nyelven)http://www.gesis.org

Erdélyi vonatkozású társadalomtudományi kutatások adatbankja http://kutatasok.adatbank.transindex.ro