Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés a szociológiába

Andorka Rudolf (2006)

Osiris Kiadó

FOLYÓIRATOK

FOLYÓIRATOK

2005-ben magyar nyelven csupán két kifejezetten szociológiai folyóirat jelenik meg: a budapesti szerkesztésű Szociológiai Szemle és a kolozsvári Erdélyi Társadalom. A 90-es években megjelenő Replika és a Szociológiai Figyelő anyagi okok miatt megszűnt.

A Szociológai Szemle elődje és egyben a magyar szociológia első számú folyóirata az 1972-ben induló Szociológia volt, amely a rendszerváltást követő rövid szünet után Szociológiai Szemle néven született újjá, a Magyar Szociológiai Társaság folyóirataként. A folyóirat a megjelenő tanulmányokkal szemben erős tudományos követelményeket támaszt, a szakma tudományos lapja kíván lenni tehát nem – vagy csak másodsorban – szól a szélesebb olvasóközönségnek.

Szociológiai tanulmányok nagy számban jelennek meg mind más társszakmák folyóirataiban, mind általános társadalomtudományi profilú folyóiratokban.

A társszakmák folyóiratai közül mindenképpen meg kell említeni a Statisztikai Szemlét, a szociálpolitikai cikkeket közlő Esélyt, a Demográfiát és a Politikatudományi Szemlét.

A magyar szociológiának jellegzetessége már a 60-as évek óta, hogy jelentős publikációk általános társadalomtudományi folyóiratokban jelennek meg, mely folyóiratok a szélesebb közönség számára készülnek. Ilyen szerepet játszott a 60-as évektől a Valóság, a 80-as évektől a Mozgó Világ, illetve az 1996-ban újraindult Századvég.

A folyóiratok egy részének nincs önálló honlapja, ezek általában a lapot kiadó intézmények honlapján keresztül érhetőek el. Néhány folyóirat internetes címe:

Demográfiahttp://demografia.hu

Esélyhttp://www.szochalo.hu/index.php?id=770

Fórum Társadalomtudományi Szemlehttp://www.foruminst.sk

Mozgó Világhttp://www.mozgovilag.hu

Politikatudományi Szemlehttp://www.poltudszemle.hu

Századvéghttp://www.szazadveg.hu/kiado/szveg.php

Szociológia Szemlehttp://www.mtapti.hu/mszt/szemle.htm

Valósághttp://www.valosagonline.hu