Ugrás a tartalomhoz

Szoftverfejlesztés

Ficsor Lajos, Krizsán Zoltán, Mileff Péter

Bevezetés. A szoftverfejlesztés életciklus modelljei. A szoftver fejlesztés mint modellezési tevékenység. Fejlesztési módszertanok. Követelmény analízis. A szoftvertervezés folyamata. A Unified Modeling Language (UML). A használati eset modell. Strukturális diagramok. Viselkedés diagramok. Az analízis modell. A tervezési modell. Az implementációs modell. Tervezési minták. További fejlesztési tevékenységek áttekintése. Esettanulmány.

A használati eset

A használati eset

A használati eset a rendszer olyan funkciója vagy funkció halmaza, amely a felhasználó (pontosabban az aktor) céljának eléréséhez járul hozzá.

A használati eset jele egy ellipszis. Az ellipszisbe, vagy az alá kell írni a megnevezését.

8.2. ábra - Használati eset

Használati eset

A felhasználó egy adott céljának eléréséhez lehet, hogy több használati eset végrehajtása szükséges. Például, ha egy web áruházban vásárolni akarunk, ahhoz az alábbi funkciókat kell igénybe venni:

  1. bejelentkezés

  2. keresés az áruk között

  3. áru kosárba helyezése

  4. fizetési és szállítási adatok megadása

Ezek a modellben egy-egy használati esetként jelenhetnek meg.

A használati eset modell nem tartalmaz idő dimenziót, csak szükséges funkcionalitásokat. Az előző példában felsorolt használati esetek a modellben egymás mellé helyezve jelennek meg. Az, hogy egy konkrét vásárlás során ezeket milyen sorrendben kell igényelni és végrehajtani, majd a rendszer dinamikus nézetének megalkotása során kell eldönteni a fejlesztőknek.