Ugrás a tartalomhoz

Szoftverfejlesztés

Ficsor Lajos, Krizsán Zoltán, Mileff Péter

Bevezetés. A szoftverfejlesztés életciklus modelljei. A szoftver fejlesztés mint modellezési tevékenység. Fejlesztési módszertanok. Követelmény analízis. A szoftvertervezés folyamata. A Unified Modeling Language (UML). A használati eset modell. Strukturális diagramok. Viselkedés diagramok. Az analízis modell. A tervezési modell. Az implementációs modell. Tervezési minták. További fejlesztési tevékenységek áttekintése. Esettanulmány.

Az OMT és a modern fejlesztési folyamat

Az OMT és a modern fejlesztési folyamat

Az OMT számos olyan elvet tartalmaz, amely a mai fejlesztési környezetben is használható.

  1. Modell szemlélet.

  2. Nézetrendszer. Felismerte, hogy a modellezési munka nézetek alkalmazásával egyszerűsíthető, és hogy a nézetek összevetése, az esetleges ellentmondások feltárása a modellezési folyamat ellenőrzésére használható.

  3. A folyamatos ellenőrzés elve. Minden ajánlott elemi tevékenység után a módosított nézet ellenőrzését írja elő-

  4. A statikus nézet előállítását azzal segíti, hogy tanácsokat a rendszer strukturális elemeinek azonosítására.

Az OMT ajánlásai kisebb fejlesztések esetén ma is jól használhatók, az alábbi kiegészítésekkel:

  1. A követelmények összegyűjtése, strukturálása egy használati eset modell elkészítésével oldható meg, ezt az OMT késznek tételezi fel.

  2. Az OMT eredetileg a követelmények szöveges leírásából indul ki, e helyett az analízis fázis a használati eset modell elemzését jelenti.

  3. Jelölésrendszerként az UML-t használjuk.

  4. Ha a rendszer összetettsége szükségessé teszi, több absztakciós szinten, iteratív módon alkalmazzuk az eredeti módszertan elveit.

A jelen jegyzet az OMT elveire támaszkodva mutat példát a 10.-13. fejezetekben az analízis, tervezési és implementációs modell elkészítésére olyan szinten, hogy a hallgatók féléves feladatának a megoldását segítse.