Ugrás a tartalomhoz

Műholdakról távérzékelt adatok feldolgozása és hasznosítása

Mika János, Utasi Zoltán, Biró Csaba, Pénzesné Kónya Erika (2011)

EKF TTK

4. Szűrések

4. Szűrések

Mivel a digitalizált képek jelentős többsége zajos, ezért az egyik legalapvetőbb feladat a szűrés. Zajnak nevezzük a kép feldolgozása szempontjából értéktelen információt. A valós képi információk kinyerése érdekében, számolnunk kell egy statikus tényezővel, ami jelentős eltéréseket mutathat pl. a kép konstans fényerősségű helyein is. Ha a zajok szűrésére nem figyelünk kellően oda, akkor sajnos a kép további analizálásához használt szűrési eljárásaink (éldetektálás) hatásfoka csökken. Szűrési algoritmusok elsődleges feladata, hogy pixel értékek helyi ingadozásait kiküszöböljük.

Az itt alkalmazott eljárások két csoportba sorolhatók. Az első csoportba tartozó eljárások az eredeti képen (képsíkon) dolgoznak, míg a második csoportba tartozók esetében a szűrést frekvencia tartományban végezzük el (Fourier transzformáció).

De mielőtt a különböző szűrési módszerekkel részletesebben megismerkednénk, egy fontos alapfogalomról kell még szót ejteni, ez pedig a maga a szűrő (mag). A mag általában egy 3x3-as vagy egy 5x5-ös mátrix. Ennél nagyobb elemszámú szűrők is használatosak, de mindegyikről elmondható, hogy páratlan számú elemszer páratlan számú elemet tartalmaznak.

6.1 ábra

Egy jól használható szűrő előállításának legfontosabb paraméterei:

  1. gyors,

  2. izotróp,

  3. torzítatlan.