Ugrás a tartalomhoz

Environmental management

Prof. Tamás János, Prof. Blaskó Lajos (2008)

Debreceni Egyetem a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

12.1.Biomassza hasznosítása pellet kazánok segítségével

12.1.Biomassza hasznosítása pellet kazánok segítségével

Az előállított biomassza egyik legelterjedtebb felhasználási módja családi házak, telephelyek hő ellátásának biztosítása. Erre a célra speciális kazánokat használnak. A kazánok döntően forró vizet, kisebb részben gőzt állítanak elő, kézi vagy automatikusan üzem módban. A kereskedelemben található biomassza kazánok teljesítménye 20 kW es 1 MW között van, ahol az elérhető átlagos hatásfok 85–90%-os. Egy átlagos felépítésű pellet égővel ellátott kazán duplafalú, hőálló acélból készült égőfejébe egy behordó csiga juttatja be a pelletet. A pellet ebbe a csigába egy ejtőcsövön keresztül érkezik, amelybe a mellette az adagolótartályban elhelyezett, ferde csiga adagolja azt. A pellet égő fő részeit a 12.2. ábra mutatja (Pellet Hungary Kft., 2010).

12.2.Ábra. Pellet égővel ellátott automatikus kazán felépítése (Forrás: Pellet Hungary Kft., 2010) Jelmagyarázat: 1. Hajtóműves motor és csiga, 2. Hajtóműves motor és csiga; 3. Hajtóműves motor; 4. Lángérzékelő; 5. Fütőpatron; 6. Salakkihordó; 7. Hőmérséklet érzékelő; 8. Mikroprocesszoros vezérlő egység; 9. Mikroprocesszoros LCD kijelzős tasztatúra; 10. Készenléti tartály; 11. Kazán; 12. Égőfej talplemez; 13. Kazán kémény; 14. Hőcserélő táskás; 15. Kazán ajtó; 16. Ventilátor; 17. Adagoló olvadó cső.

A felső – adagoló – csiga az adagoláson kívül elválasztja a készenléti tartályt és az égő teret. További védelmet jelent a két csiga közötti ejtőcső. A felső csiga működését úgy szabályozzák, hogy az szakaszosan vesz el pelletet a készenléti tartályból. A működési és állási idők viszonya arányos a leadott teljesítménnyel. Az adagolást a vezérlő elektronika felügyeli. Az alsó csiga a felsővel egyszerre indul, de folyamatosan működik az égő kikapcsolásáig. Így üzemelés közben a csiga teljes hosszában üresre kijár. Az alsó csiga álló helyzetben soha nem tartalmaz pelletet. A behordó-csiga egy légszekrényen keresztül szállítja a tüzelőanyagot. Így a tetején lévő furatokon át maga is szellőzik, illetve a befúvó ventilátor hideg légáram keresztül kapja a szükséges hűtést.

A ventilátor légszekrényen keresztül fújja a levegőt a dupla falú égő cellába, ahonnan a fix hasítékon illetve furatokon keresztül táplálja az égést. A szabályozást a ventilátor feszültség szabályozása adja. A légszekrényen került elhelyezésre a lángőr, mely az égőtérből hátra jutó láng fényét érzékeli és ad jelet a vezérlésnek. A ferde adagoló-csigával ellátott pellet égőnél a felső adagoló csiga a pellet mennyiségét szabályozza. Ennek a tartálynak az utántöltése egy olvadó csövön keresztül történik, mely visszamelegedés esetén elolvad, és megszűnik a pellet után adagolás lehetősége. A begyújtás egy, az égő alsó felére szerelt elektromos gyújtó segítségével történik. Kellő mennyiségű tüzelőanyag behordása után a gyújtó közvetlen érintkezéssel lángra lobbantja azt (www.pellet.hu). A pellet kazán metszetét mutatja be az alábbi 12.3. ábra.

12.3.Ábra. A pellet kazán működési folyamata (Forrás: www.pellet.hu)

Jelenleg kevesebb, mint 2.500-3.000 pellet üzemű kazán működik a magyarországi háztartásokban, a hét százalékos tervezett arány eléréséhez viszont legalább 200 ezer kazánt kellene üzembe állítani. A kormányzati terv megvalósítása komoly állami támogatást igényel, az ehhez szükséges összeget az Új Széchenyi Tervből kívánják megfinanszírozni.