Ugrás a tartalomhoz

Environmental management

Prof. Tamás János, Prof. Blaskó Lajos (2008)

Debreceni Egyetem a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

10. fejezet - 12.Biobrikett és biopellet

10. fejezet - 12.Biobrikett és biopellet

A tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata. A faaprításhoz használt gép típusa alapján megkülönböztetünk késes és kalapácsos alapanyag előállítást. Pelletet többféle biomasszából állítanak elő: forgácsból, fűrészporból, szalmából, energianövényekből, stb. (12.1. ábra) (www.pellet.hu).

12.1.Ábra. A pellet a szerves biomassza koncentrált formája, amelynek felhasználása jól gépesíthető (Forrás: www.pellet.hu)

A pellet gyártása energiaigényes folyamat. A gyártás során jelentős energiát igényel az alapanyag összegyűjtése es a szállítása is. A szállítási költségek miatt az aprított szerves anyagot koncentráljuk. Ugyanakkor különböző kapacitási szintek mellett állíthatunk elő pelletet a családi farmoktól a kis és közepes erőművekig (video).

A nedves nyersanyag szárításához jelentős hőenergiát kell befektetni, míg a gyártási folyamat elsősorban villamos energiát igényel. Amennyiben egy 40% nedvességtartalmú biomasszából, 10–12% nedvességtartalmú, 18 000 kJ/kg fűtőértékű pelletet állítunk elő, annak a fajlagos hő felhasználása 1080 kJ/kg míg a fajlagos villamos energia- felhasználás 0,2 kWh/kg lesz. A két energiaforma felhasználása a pellet gyártásának 20%-os energia fogyasztását teszi ki.

Magyarországon jelenleg 15 nagy ipari pellet előállító gyár működik. Ahhoz, hogy a lakossági hőigénynek - az uniós normák szerinti - hét százalékát pellettel kielégítsék, 2020-ig 40-50 további üzemre lenne szükség. Ez kormányzati szándék szerint több mint 1,3 millió tonnányi pellet feldolgozását igényelné, amivel csaknem 100 milliárd forint értékű orosz gázimportot tudna kiváltani az ország. Nemzetgazdasági Minisztérium tervei alapján legalább 80-90 ezer munkahely a megújuló energiatermelés területén jelenik meg abból az egymillió munkahelyből, amely a kormány célkitűzése szerint a következő tíz évben létrejön.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron átadott üzem évi 7 ezer tonna pellet előállítására képes. A beruházó projektcég, mintegy 50 millió forintos uniós támogatás segítségével, csaknem 200 millió forint összköltségből építette fel az üzemet. Az óránként másfél tonna pelletet előállító, elsősorban a hazai piacra termelő gyár tizenkét munkahelyet teremtett. A pellet gyártásához szükséges, évi mintegy 14 ezer tonna - elsősorban fűrészpor és faforgács alapú - biomassza anyagot a helyi fafeldolgozó biztosítja az üzem számára. A beruházás célja a helyi hő- és energiaigények kielégítése mellett a megújuló energiaforrások magyarországi részarányának növelése.