Ugrás a tartalomhoz

Environmental management

Prof. Tamás János, Prof. Blaskó Lajos (2008)

Debreceni Egyetem a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

8.8 Ostffyasszonyfa Biogáz Üzem

8.8 Ostffyasszonyfa Biogáz Üzem

A biogáz üzem létesítését az Ostffyasszonyfai "Petőfi" Mezőgazdasági Szövetkezet megbízásából az STS Group Mérnökiroda (tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés) végzi. A biogáz üzem területén a 2009 év végéig befejeződött a fermentáló fémtartályok építési munkálata. A 2 db fermentorba a szilárd alapanyagot feladása adagoló rendszerrel történik (8.13. ábra), mely a fermentáló tartályhoz kapcsolódik (8.14. ábra).

8.13. Ábra. Adagoló rendszer (Ostffyasszonyfa) (www.stsgroup.hu)

8.14. Ábra. Fermentor tartályok a vezérlő épülettel (Ostffyasszonyfa) (www.stsgroup.hu)

A biogáz üzem fermentoraihoz tartozik egy vasbeton szerkezetű előtároló is. A fermentorok között vezérlő épületet építettek fel. Az üzemben szeparátorral végzik a fermentált végtermék szilárd és folyékony alkotórészekre való bontását. A gázmotor letelepítése konténeres rendszerben történ, 1 db 625 kW villamos teljesítményű gázmotort telepítetek. 2010-ben a teljes villamos hálózattal is összekötöttek a rendszert. 2010 novemberétől indult el a biogáz üzem próbaüzeme. A megtermelt villamos energia egy részét az üzem területén belül hasznosítják fel, a többit pedig a közcélú hálózatra táplálva tovább értékesítik.

A Biogáz üzem egy évben a következő mennyiségű alapanyagokat használja fel, a biogáz termeléshez:

  • Szarvasmarha almos trágya: 14.000 t

  • Szarvasmarha hígtrágya: 8.660 t

  • Kukorica siló: 3.500 t

  • Tejipari hulladék: 10.000 t.

A fenti alapanyagokból az üzem éves szinten 1.872.000 Nm3 biogázt termel, amiből 4,1 Millió kWh villamos energia nyerhető. Ez az energia közel 1000 háztartás éves villamos energia szükségletét biztosítja (www.stsgroup.hu).