Ugrás a tartalomhoz

Environmental management

Prof. Tamás János, Prof. Blaskó Lajos (2008)

Debreceni Egyetem a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

Kaposvári Biogáz Üzem

Kaposvári Biogáz Üzem

Magyar Cukor (MC) Rt. egyedi kísérleti biogáz-üzemet épített a kaposvári gyára mellett, amelyet sikeres próbaüzem után üzemi méretekre bővítettek. A Magyar Cukor (MC) Rt. megbízásából a Készenlét Zrt. végezte Magyarország legnagyobb biogáz üzemének kivitelezését (keszenlet.hu) (8.10. ábra).

8.10. Ábra. Kaposvári Biogáz Üzem (keszenlet.hu)

A biogáz termelése 2007 októberében indult meg, azóta folyamatos a fejlesztése (www.mfor.hu).

A cukorrépa-feldolgozás után visszamaradó répaszeleteket egyre kevésbé tudták hasznosítani a mezőgazdaságban, a nagyüzemi szarvasmarha tenyésztés visszaszorulásával. A Kaposváron alkalmazott technológia a maga nemében páratlan. Egyediségét az adja, hogy más biogáz-üzemekkel ellentétben egynemű alapanyagot, jelen esetben a cukorgyártás melléktermékének számító préselt cukorrépa-szeletet erjesztenek. A cukorrépa feldolgozása során napi 2000 tonna szelet és törmelék keletkezik, melyből a biogáz üzemben napi 860 tonnát hasznosítanak (zoldtech.hu). Az üzem két 12 ezer m3-es hasznos térfogatú reaktorral működik (www.pbkik.hu), a hazai biogáz-kapacitásnak a tízszeresét termeli meg. Az osztrák anyacégen, az Agranán belül és azon kívül is nagy az érdeklődés a hazai fejlesztésű rendszer iránt (Gyükeri, 2010). Az egyedülálló eljárással erjedést segítő baktériumot adnak hozzá, és biogázt állítanak elő belőle (www.hirtv.hu).

A megtermelt biogáz a gyár energiaszükségletét biztosíthatja, illetve egy nagyon fontos környezetvédelmi problémát is megoldanak, hiszen a szerves hulladék jelentős részét hasznosítják. Jelenleg a cukorrépa szelet mellet főleg tejipari és gyümölcsipari hulladékot használnak fel. A cukorgyár energiaigényének több mint felét biogázból tudják fedezni (www.mfor.hu). A biogáztermelő berendezés teljes kapacitása mellett napi 110 ezer m3, 55% metántartalmú biogázt állít elő, ami napi 60 ezer m3 metánnak felel meg. (zoldtech.hu). A fermentléből az utófermentorban további, napi 7000 m3 biogázt nyernek majd ki, a beruházás jelenleg a próbaüzemnél tart (www.mfor.hu, keszenlet.hu) (8.11. ábra).

8.11.Ábra. Kaposvári Biogáz Üzem utófermentorának építése (keszenlet.hu)

A fűtőérték köbméterenként mintegy 21 MJ. Mindez azt jelenti, hogy a biogázüzem teljes energiatermelő kapacitása napi 2,3 MJ. A berendezés üzemeltetése mintegy tízezer tonnával csökkenti a gyár széndioxid-kibocsátását is (zoldtech.hu). A beruházás megtérülését alapvetően a földgáz ára befolyásolja, de a megtakarítás függ a feldolgozott répa mennyiségétől is. Az energetikai kiadások mérséklése azért is fontos, mert az alapanyag minimálárát az Európai Unió határozta meg, hasonlóan a cukor intézményes árához, amely a három évvel ezelőtt indult reform nyomán 30 százalékkal csökkent. Az elmúlt három kampány során közel 31 millió m3 biogázt termelt és használt fel a cég, ezzel nagyjából 16 millió m3 földgázt váltott ki. A társaság évi 400-600 millió forintnyi energiát válthat ki. Ezzel nagyjából 20 euróval csökken egy tonna cukor előállítási költsége (Gyükeri, 2010). A cég tervei szerint 2013-ra a cukorgyártás energiaigényét teljes mértékben saját előállítású biogázból fedezik, ami jelentősen csökkenti az előállítás költségeit. Ennek érdekében pályázatot adtak be egy harmadik fermentor építésére, illetve egy másikat a gyárban megtermelt biogáz többlet földgáz minőségben történő bértárolására (www.mfor.hu).