Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

5.2. Energia és testgyakorlás

5.2. Energia és testgyakorlás

Táplálékaink elsősorban szénhidrát- és zsírtartalmuk útján biztosítanak számunkra energiát. A zsírt a szervezet addig tárolja, amíg annak felhasználása iránt szükség nem mutatkozik. A szénhidrátok – akár cukor, akár keményítővegyületek – a szervezetben lebontódnak, és glikogén, azaz számos, egymással kapcsolt cukormolekula formájában tárolódnak. A glikogén egy részét a máj tárolja, s innen a vércukorszint „feltöltéséhez” használódik fel az agy nélkülözhetetlen glukóz-ellátásának szinten tartására, míg a fennmaradó nagyobbik részét maguk az izmok tárolják. A glikogénnel együtt víz is tárolódik, mégpedig 1 gramm glikogénre számítva 3 gramm víz. A csupán egy vagy két edzésmenet után észlelt testsúlyveszteség az elégetett tüzelőanyag és a tárolt víz, verejtékezés útján történt vesztéséből ered. A zsírt zsírszövetek és az izomsejtek tárolják. A zsírszövet sejtjei egyszerű tároló tartályként működnek, amely a fokozott zsírfelvétel kapcsán kitágul, koplaláskor viszont összehúzódik. A zsírmolekula lebontásakor zsírsavak és glicerin szabadulnak fel, amelyeket azután a vér szállít az izmokba, ahol felhasználódnak.