Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági (növénytermesztés, állattartás, erdészeti) hulladékok kezelése és hasznosítása

Dr. Czupy Imre, Vágvölgyi Andrea (2011)

A fermentációs folyamat szakaszai

A fermentációs folyamat szakaszai

A fermentációs folyamat több lépcsőben játszódik le. Az első két fázisban (hidrolízis és savas fázis) a nagy molekulájú szerves anyagok lebontása történik enzimek és fermentációs baktériumok közreműködésével. A harmadik és negyedik fázisban (ecetsavképző és metánképző fázis) az acetogén baktériumok az előző fázis hidrogénben gazdag vegyületeit ecetsavvá és hidrogénné alakítják, illetve a metanogén baktériumok az ecetsav és hidrogén reakcióba hozásával metánt és szén-dioxidot állítanak elő.

4.1. ábra - A fermentációs folyamat sémája szerint (Forrás: Kacz, 2005.)

A fermentációs folyamat sémája szerint (Forrás: Kacz, 2005.)