Ugrás a tartalomhoz

Egyéb gabonanövények termesztése

Sárvári Mihály (2011)

Debreceni Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pannon Egyetem

Chapter 9. Árpa I.

Chapter 9. Árpa I.

Az árpa gazdasági jelentősége

Termőterületét tekintve az árpa (Hordeum ssp. vulgare) világviszonylatban az 5. helyen áll. 2000 és 2003 között 55 millió ha-on termesztettek árpát, termésmennyisége 138 millió tonna volt, amely 2500 kg/ha termésátlagnak felel meg. A fő árpatermesztő országok: Oroszország, Németország, Kanada, Franciaország és Spanyolország. Az USA-ban 2000 és 2003 között átlagosan 5,8 millió tonna termést takarítottak be 1,9 millió ha-ról, termésátlaga 2800 kg/ha volt. Az árpatermesztés legfontosabb államai: Észak-Dakota, Idaho, Montana, Washington és Minnesota. Kanadában a termesztés nagy része a 3 préri tartomány déli részére esik, kisebb termőterületek vannak az északkeleti megyék déli határvidékén.

Magyarországon az őszi és a tavaszi árpa korábban és napjainkban is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Az őszi árpa jelentősége: A rövidnyarú északi tájakon fontos kenyérgabona; a déli, melegebb országokban főleg takarmánygabonaként hasznosítják. Jelentős a monogasztrikus állatok takarmányozásában, nagy a nyersrost- és vitamintartalma. Takarmányértéke a búzáét meghaladja. Lizintartalma magasabb, mint a búzáé. A kukorica és az őszi árpa takarmányként jól kiegészíti egymást. (például aminosav összetételben). A búzánál rövidebb tenyészideje miatt, szárazabb viszonyok között is biztonságos termést ad. A talaj minőségére kevésbé érzékeny, mint a búza. Az intenzitás alacsonyabb fokán termesztve, a búzánál nagyobb termést képes adni. Gabonakoncentrált vetésforgókban a nyári munkacsúcsot (betakarítás) jobban széthúzza. A gabona előveteményekre kevésbé érzékeny, az őszi búza után is nagy termést ad.

A tavaszi árpa jelentősége: Fontos élelmiszeripari nyersanyag (sörkészítés, malátakávé, levesporok, salátaöntetek). Élelmiszer (árpagyöngy, csecsemőtápszerek, gabonapelyhek). Értékes abraktakarmány. Rövid tenyészideje miatt, az északi területeken is termeszthető.

Magyarországon az őszi árpát 1961-65-ös évek átlagában 310 ezer ha-on, 1981-85-ös évek átlagában 160 ezer ha-on termesztették, napjainkban 188 ezer ha-on termesztik. A fenti időben elért termésátlag hektáronként 2-4 tonna között változott,

A tavaszi árpát 1961-65-ös évek átlagában 149 ezer ha-on, 1981-85-ös évek átlagában 116 ezer ha-on termesztették, napjainkban 107 ezer ha-on. A termésátlaga 1,6-3,3 t/ha között változott a három időintervallumban.