Ugrás a tartalomhoz

Ipari technológiák

Dr. Német Béla (2013)

Pécsi Tudományegyetem

Kérdések

Kérdések

14.1. Fogalmazza meg, mivel foglalkozik az élelmiszeripar!

14.2. Sorolja fel az élelmiszeripari technológiák ágazatait!

14.3. A malomipar milyen termékek feldolgozását végzi?

14.4. Mi az a fehérliszt?

14.5. Milyen alapvető változást eredményezett Ganz Ábrahám és Mechwart András fejlesztő tevékenysége a hengerszékkel a világ gabona feldolgozásában?

14.6. Milyen jelentős gazdasági struktúraváltást eredményezett a gőzmalom?

14.7. Ismertesse vázlatosan a hengerszéket!

14.8. Mi az a teljes kiőrlésű liszt, miben különbözik táplálkozás élettan szempontjából a fehér liszttől?

14.9. Sorolja fel a gabonaipar alapanyagait!

14.10. Sorolja fel a gabonafeldolgozó-ipar termékeit!

14.11. Mely növények magjainál alkalmaznak hántolást?

14.12. Sorolja fel a sütőipar termékeit! Mik az alapanyagok?

14.13. Sorolja fel a tésztaipar termékeit! Mik az alapanyagok?

14.14.Ismertesse a cukor felhasználás történetét! Mikor és milyen módon kezdtek el Európában répából cukrot előállítani?

14.15. Sorolja fel milyen cukrokat különböztetünk meg kémiailag, és ezek mely növényekből vonhatók ki?

14.16. Sorolja fel a cukorrépából történő cukor kivonás, előállítás főbb lépéseit!

14.17. Ismertesse a kilúgozás szerepét a cukorgyártásban!

14.18. Ismertesse a meszezési eljárás szerepét a cukorgyártásban! Hogyan távolítják el a meszet?

14.19. Ismertesse a bepárlás szerepét a cukorgyártásban!

14.20. Mik a főbb lépések a sűrűlé kifőzése során?

14.21. Milyen fizikai feltételek mellett történik a cukor kikristályosodása?

14.22. Sorolja fel a cukoripar késztermékeit!

14.23. Sorolja fel a cukoripar melléktermékeit!

14.24. Soroljon fel édesipari termékeket és adja meg előállításuk módjait!

14.25. Milyen étolajokat különböztet meg előállítási technológia alapján?

14.26. Ismertesse a margarin előállítás legfontosabb szempontjait!

14.27. Milyen kapacitásúak napjainkban a vágóhidak?

14.28. Sorolja fel a nagyüzemileg alkalmazott tartósítási eljárásokat vágott hús esetében!

14.29. Sorolja fel a füstölési módokat és az így előállított termékeket!

14.30. Soroljon fel húskészítményeket!

14.31. Milyen állatok tejét fogyasztja az ember közvetlenül, és feldolgozás után?

14.32. Soroljon fel tejkészítményeket! Jellemezze azokat!

14.33. Soroljon fel tejtermékeket és melléktermékeket! Jellemezze azokat!

14.34. Adja meg, hogy 100 kg teljes tejből mennyi vaj és melléktermék állítható elő!

14.35. Sorolja fel a gyümölcsökből tartósítással készíthető termékeket!

14.36. Ismertesse, hogyan alakul Magyarországon az ásványvizek, az üdítőitalok és a gyümölcslevek fogyasztása 2005-2011 között!

14.37. Ismertesse a hőelvonásos tartósító eljárások, hűtőkezelésnek különböző formáit!

14.38. Mi történik a gyorsfagyasztás során a zöldséggel, gyümölccsel?

14.39. Ismertesse a hűtve tárolás és szállítás technikai eszközeit!

14.40. Sorolja fel a szeszipar szakterületeit!

14.41. Sorolja fel a finomszesz-gyártás alapanyagait!

14.42. Mik a gyümölcsszesz-gyártás alapanyagai?

14.43. Mik a gyümölcsszesz-gyártás késztermékei és melléktermékei?

14.44. Mik az ecetgyártás alapanyagai?

14.45. Soroljon fel magyarországi borvidékeket!

14.46. Ismertesse a bor lépcsőzetes előállításának (tisztításának) lépéseit!

14.47. Mennyi Magyarországon borból és sörből az éves termelés és az egy főre eső fogyasztás?

14.48. Ismertesse a sörkészítéshez szükséges alapanyagokat!

14.49. Ismertesse a sörkészítés általános technológiai lépéseit!

14.50.Ismertese a Magyarországon forgalmazott legismertebb söröket!

14.51. Milyen főbb csoportjait különbözteti meg a fűszereknek?

14.52. Milyen két fő fajtáját különbözteti meg a kávécserjéknek? Jellemezze azokat!

14.53. Milyen hatóanyag fordul elő a dohányban, amely a függőséget kialakítja, mi ennek a mechanizmusa?

14.54. Hogyan alakult az egy főre eső fogyasztás Magyarországon égetett szeszesitalból, szeszesitalokból, kávéból és cigarettából 1970-től 2010-ig?