Tananyag megnyitása új ablakbanVissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (nem elérhető funkció)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Honlapok funkcionális- és arculati tervezése, megvalósítása

Szerző

Abonyi-Tóth Andor, Horváth Győző, Tarcsi Ádám (Lektorálta: Tömösközi Péter)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul célja és tartalma

A honlapok, portálok fejlesztése igen komplex folyamat, amely többek között magában foglalja a követelmények összegyűjtését, szerepkörök meghatározását, használati esetek elkészítését, a folyamatok megtervezését, a vázlatos tervek elkészítését, a konkrét arculat megtervezését, a terveknek megfelelő sablonok fejlesztését, a szerver- és kliensoldali programozást, a technológiai és felhasználói teszteléseket, és még hosszasan sorolhatnánk.

Ahhoz, hogy az elkészült alkalmazás népszerűvé váljon, különböző marketing eszközöket is be kell vetni (pl. SEM, SEO), és folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a felhasználók megelégedéssel használják az adott szolgáltatást.

Nagyobb fejlesztési projekteknél népes csapat dolgozik egymással együttműködve a siker érdekében, ahol az egyes szerepek határozottan szétválnak, pl. UX-specialista vesz részt a vázlatok elkészítésében és a felhasználói tesztelés elvégzésében, profi grafikus készíti az arculattervet, több programozó dolgozik a kliens- és szerveroldali kódok fejlesztésén, profi tesztelők segítik a hibák kiszűrését és így tovább.

Azonban kisebb fejlesztési projektek esetén ezen feladatok néhány (vagy akár egy) emberre hárulnak. Emiatt a fejlesztőnek többféle területen is helyt kell állnia.

Tananyagunk célja, hogy a honlapkészítés iránt érdeklődő hallgatóknak konkrét példák segítségével bemutassuk a honlapkészítés fázisait, a tervezéstől a kész sablonokig, és olyan eszközökkel és ötletekkel segítsük a munkát, amelyeket kisebb fejlesztési projektek során fel tudnak használni.

A tananyagunknak nem célja (nem is lehetne), hogy univerzális szakembereket képezzen. Attól például hogy valaki megismerkedik a felhasználói felületek tesztelésének módszereivel, még nem biztos, hogy ő maga is szakszerűen el tud végezni egy tesztet. Attól, hogy a saját honlapjának arculatát el tudja készíteni, nem biztos, hogy más feladatot is az elvárt színvonalon és határidő betartásával el tud végezni. Az érintett témák tehát csak ízelítőül szolgálnak a hallgatók számára annak érdekében, hogy megismerjék az egyes fázisokat. Ezek alapján aztán eldönthetik, hogy melyek voltak azok a területek, amelyek igazán közel álltak hozzájuk, mely irány(ok)ban képzik magukat tovább.

Tananyagunkban számos szemléltető animációt is elhelyeztünk. Kérjük a kedves Olvasót, hogy az animációkban foglalt műveletek a gyakorlatban is próbálják ki, és végezzék el az egyes feladatokat annak érdekében, hogy az adott eszközöket minél jobban megismerjék és használni tudják.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul leckéi, a megértéshez szükséges előismeretek, tárgyi feltételek

Leckék

 1. Webes alkalmazások tervezési módszerei és eszközei
 2. Web-alapú felhasználói felületek használhatósági elemzésének módszerei és eszközei
 3. Céges weboldalak, webshopok ergonómiája
 4. Drótvázterv készítés a gyakorlatban
 5. Arculati kézikönyv formai és tartalmi elemei, logótervezés elvei, a logótervezés módszertana és eszközei
 6. Az InkScape alkalmazás használata a logótervezés során
 7. Arculattervezés eszközei, arculatterv készítése a GIMP alkalmazás segítségével
 8. A tartalom és megjelenés szétválasztásának eszközei, HTML5+CSS3 sablon elkészítése
 9. A Wordpress CMS testreszabása
 10. Ismerkedés a tesztelés során felhasználható eszközökkel (validátorok, platformfüggetlenséget ellenőrző módszerek, megfelelés a WCAG 2.0 teljesítési feltételeknek)
 11. Keresőoptimalizálás, keresőmarketing

Előismeretek

Tárgyi feltételek

Vissza a tartalomjegyzékhez

Elvárások a tanuló felé

Minimumszint

Ismerje a felhasználói felületek használhatósági elemzésének módszereit, a weblapok készítésére vonatkozó alapvető ergonómiai elveket. Legyen képes vázlatos terv (wire-frame) készítésére, illetve a terv alapján arculatterv megvalósítására, valamint a HTML5- és CSS3- sablonok fejlesztésére. Legyen képes az elkészült munkát technológiai és akadálymentességi szempontból elemezni.

Optimumszint

Ismerje a felhasználói felületek használhatósági elemzésének módszereit, és legyen képes az adott célra megfelelő eszköz, módszer kiválasztására. Ismerje a weblapok készítésére vonatkozó alapvető ergonómiai elveket, és az alkalmazás tervezése során ezeket vegye figyelembe. Legyen képes vázlatos terv (wire-frame) készítésére, illetve a terv alapján arculatterv megvalósítására. Az arculattervezés során olyan megoldásokat válasszon (pl. rétegek, rétegcsoportok, segédvonalak), amelyekkel biztosítható a terv egyszerű bővíthetősége, átalakíthatósága. Legyen képes az arculattervnek megfelelő, reszponzív HTML5- és CSS3-sablonok fejlesztésére. Legyen képes az elkészült munkát technológiai és akadálymentességi szempontból elemezni és azok alapján a szükséges módosításokat átvezetni az alkalmazásra.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul irodalomjegyzéke

Kötelező irodalom

Ajánlott irodalom

Vissza a tartalomjegyzékhez

Kulcsszavak

Használhatóság, arculatterv, html5, css3, wireframe, mockup, gimp, inkscape,

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag következő oldalára (V)
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A tananyag az ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052) keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.