Ugrás a tartalomhoz

Gumik kémiája és technológiája

Gergó Péter (2012)

Pannon Egyetem

MÓDOSÍTOTT TERMÉSZETES KAUCSUKOK

MÓDOSÍTOTT TERMÉSZETES KAUCSUKOK

A természetes kaucsukok módosítása különböző módosítószerekkel és vegyületekkel, nagy hatással van a kaucsuk fizikai és kémiai tulajdonságaira. A módosítás mértéke a néhány százaléktól, a polimerlánc teljes módosításáig terjedhet. A módosított természetes kaucsukok előállítását a felhasználási igények növekedése vonta maga után. A módosítással már az 1800-as évek elején kísérleteztek, de kereskedelmi forgalomban a módosított termékek 1915-ben jelentek meg. A legismertebb fajták a hidrogénezett, halogénezett, túlnyomórészt klórozott, hidrohalogénezett, ciklizált, epoxidált valamint különböző vegyületekkel ojtott termékek. Ezen kívül fontos módosított termékek a degradált, folyékony természetes kaucsuk, valamint plasztomerekkel, leggyakrabban polipropilénnel kevert termoplasztikus természetes kaucsukok. A nagyszámú módosított természetes kaucsukra való tekintettel, ebben a fejezetben bővebben csak a hidrogénezett és a klórozott természetes kaucsukra kerül bemutatásra.

HIDROGÉNEZETT TERMÉSZETES KAUCSUKOK (H-NR)

A természetes kaucsuk polimerszerkezetében található reaktív kettős kötések telítésével az öregedésnek és az ózonnak ellenálló hidrogénezett természetes kaucsuk termék nyerhető. A kaucsuk színtelen, átlátszó rugalmas szilárd anyag. Jó szigetelési tulajdonságai miatt kábelek szigetelő és bevonóanyagaként alkalmazható, valamint különböző ragasztók alapanyagaként is felhasználható. Telített jellege miatt kén vagy kéntartalmú vulkanizálószerekkel nem, de peroxidokkal térhálósítható. Elterjedését a hidrogénezés magas költségvonzata akadályozza. Elsőként Pummerer és Burkard állította elő 1922-ben és Harries 1923-ban, az eljárás során platina tartalmú katalizátort alkalmaztak. A kaucsuk hidrogénezése más hidrogénező katalizátorral, például ródium tartalmú katalizátorral is megvalósítható.

KLÓROZOTT TERMÉSZETES KAUCSUK

A klórozott természetes kaucsuk volt az első ipari méretben előállított és iparilag felhasznált módosított természetes kaucsuk. A klórral módosított termékek előállítása elvégezhető oldatban, a latex klórozásával vagy a szilárd kaucsuk klórozásával is. A klórtartalom növekedésével a kaucsuk üvegesedési hőmérséklete növekszik. A klórozott kaucsuk termikus stabilitása és olajállósága meghaladja a természetes kaucsukét. Lángállóságuk magas és hasonlóan a klórozott szintetikus kaucsukokhoz önkioltó tulajdonsággal rendelkezik, valamint nagymértékben ellenáll a vegyi anyagok hatásaival szemben. A klórozott természetes kaucsuk festékek és bevonatok alapanyaga, képes megvédeni fát, az acélt és a betont a környezet káros hatásaitól. Felhasználható textilbevonatok és ragasztók alapanyagaként. Alkalmazása visszaszorulóban van a kloroprén kaucsuk (CR) elterjedésével.