Ugrás a tartalomhoz

Gumik kémiája és technológiája

Gergó Péter (2012)

Pannon Egyetem

A TERMÉSZETES KAUCSUK ELŐÁLLÍTÁSA

A TERMÉSZETES KAUCSUK ELŐÁLLÍTÁSA

A természetes latex túlnyomó részét feldolgozzák szilárd kaucsukká, ebben az esetben a latex diszperzió töményítése nem szükséges. A kaucsuk kinyerése megvalósítható párologtatással, porlasztásos szárítással, illetve a legtöbbet alkalmazott koagulálással és az ezt követő szárítással.

A hagyományos szárítási eljárásban a csapolást végző emberek a folyékony latexet egy agyaggal bevont, evező alakú fára. A szárítást a fa tűz feletti forgatásával érik el. A tűzifa mellett urikuri diót használnak, mert füstjének magas a fenol tartalma. A fenoltartalmú füst tartósító hatása annyira hatékony, hogy a kaucsuk akár évekig is tárolhatók, penészedés nélkül. A szárítást a nagyobb kaucsuk csomók megjelenéséig folytatják. Az így szárított természetes kaucsuk értéke magas, mivel a latex szárítása során csak az értékesebb részek szilárdulnak meg.

PORLASZTÁSOS SZÁRÍTÁS

A porlasztásos szárítás során a folyékony latexet egy gyorsan forgó lemez porlasztóra öntik. A teljes vízmentesítés ellenáramú forró levegőt alkalmazó fluidizációs szárítóban történik. A szárazanyag kisméretű pelyhek formájában van jelen, melyet nyomással tömörítenek. A végtermék az úgynevezett porlasztott kaucsuk, mely tartalmazza a természetes latex összes szilárd összetevőjét. Mechanikai tulajdonsága jó. A koaguláláshoz képest a folyamat bonyolult.

KOAGULÁLÁS

A természetes kaucsuk elválasztás a latex diszperzióból megoldható koagulálással. A kicsapásra savakat, hangya- vagy ecetsavat és sókat, mint például a nátrium-szilikofluorid használnak fel. A koagulálás során a latex diszperziót hígítani kell, mintegy 15-20 tömegszázalék szárazanyag tartalomig. A latexet savasítják, a diszperzió pH-ja 4,8-5,1, ezáltal végbemegy a kaucsukrészek kicsapása. Az így elválasztott kaucsukot azonnal fel kell dolgozni, elkerülve a baktériumok okozta bomlást. Két fő módszerrel lehet a nyers kaucsukot stabilizálni, füstöléssel és kreppeléssel.

A NYERS KAUCSUK STABILIZÁLÁSA-FÜSTÖLÉS

A tartályokba töltött hígított latexhez 0,5 százalékos hangyasavat adagolnak keverés mellett. Ezt követően alumínium lemezeket állítanak a tartályba egymástól 4 centiméterre. A következő napon a lemezek között kicsapódott puha, homogén kaucsuklemezeket eltávolítják, majd hengerek és görgők között 3-4mm vastagságú lemezeket sajtolnak. A sajtolás után füstölőben 60°C-on 2-3 napig füstölik. A füstöléshez friss tűzifát és dióhéjat használnak fel, melynek fenolos füstje tartósítja a kaucsuklapokat. A lapokat tisztaság és minőség szempontjából öt osztályba sorolják, 1-től a nagyon jó minőségtől ötig, a rossz minőségig.

Levegőn szárított lapokat is előállítanak, melyet a koagulátum őrlésével extrudálásával, további őrléssel, majd mosásával és ezt követő szárításával állítanak elő. A kaucsukot szárítják és néhány milliméter vastag lemezzé formálják. A kizárólag levegőn szárított kaucsukfajták stabilitása nem éri el a füstölt kaucsukfajtákét.

A NYERS KAUCSUK STABILIZÁLÁSA- KREPPELÉS

A kreppkaucsukokat mossák a nem elasztomer jellegű részek és szennyezőanyagok eltávolítására. 0,5-0,75 tömegszázalék nátrium-hidrogénszulfiddal stabilizálják a kaucsukot, közvetlenül a koagulálás előtt. A kicsapószer mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy a koaguláció néhány óra alatt lejátszódjon, a hozam ebben az esetben 15-20% és a kaucsukot folyamatosan távolítják el. A maradék savat és szennyezőanyagokat bordázott malmokban erős vízsugárral távolítják el. A kaucsukot ezután hengerek között átvezetve, belőle vékony egyenetlen felületű, kreppelt lapokat képeznek. A lapokat 10-12 napig levegőn vagy vákuumszárítóban 70°C-on két órán keresztül szárítják. A felületi oxidáció elkerülésének érdekében az utóbbi módon szárított lapokat gyorsan le kell hűteni. A kreppkaucsukok osztályozása a szín, tisztaság és nyers szilárdság alapján történik. A másodlagos osztályba a kis ültetvényekről származó, az említettől eltérő eljárással készült és egymással kevert kaucsukok tartoznak. A csapolás során hulladékként keletkező latexfilmet is értékesítik szárított kaucsuk film formájában.