Ugrás a tartalomhoz

Gumik kémiája és technológiája

Gergó Péter (2012)

Pannon Egyetem

A LATEX FELDOLGOZÁSA

A LATEX FELDOLGOZÁSA

A LATEX EXTRAKCIÓJA

Mivel a latex koagulálódhat és részben térhálósodhat, valamint degradálódhat baktériumok hatására enzimatikus vagy oxidatív módon, stabilizálni kell. A bomlás megakadályozására általánosan ammónia vizes oldatát alkalmazzák stabilizátorként, de alkalmazható ammónia fenollal vagy lúgos fenolátokkal kombinálva. A szállítási költségek csökkentése érdekében a latex vizes diszperzióját koncentrálni kell. Ez történhet centrifugálással, krémesítéssel és a víz elpárologtatásával.

CENTRIFUGÁLÁS

A friss latex centrifugálása lehetővé teszi a diszperz kaucsukfázis nagy hatásfokú elválasztását a vizes fázistól. A koncentrátum mintegy 80 százaléka a kiindulási diszperziónak, míg a szárazanyag tartalma 60 tömegszázalék. A kisebb méretű kaucsukszemcsék és latex összetevők a vizes fázisban maradnak, így a tömény latex szemcsemérete magasabb. A centrifugálás a leggyakrabban alkalmazott elválasztási módszer, köszönhetően gazdaságosságának és hatékonyságának.

KRÉMESÍTÉS, EMULGEÁLÁS

Az eljárás során a nyers latexhez 0,25 tömegszázalék ammónium alginátot és 0,5 tömegszázalék ammónium oleátot adagolnak. Néhány nap elteltével a latex két fázisra bomlik, a felső fázis kaucsuktartalma megközelítőleg 60 tömegszázalék. A vizes fázis elválasztása után újból elvégzik az emulgeálást, ezáltal 65-68 tömegszázalék szárazanyag tartalom érhető el.

ELPÁROLOGTATÁS

A nyers latex diszperzió töményítése a víz elpárologtatásával is elvégezhető. Előnye a centrifugálással szemben, hogy a koncentrátum szárazanyag tartalma elérheti a 75 tömegszázalékot is, továbbá a kisebb méretű kaucsuk részecskék is megmaradnak. További különbség, hogy a koncentrátum tartalmazza az összes vízben oldható szilárd anyagot. Az eljárás hátránya a magas üzemeltetési költség, így ez a legkevésbé alkalmazott eljárás.