Ugrás a tartalomhoz

Gumik kémiája és technológiája

Gergó Péter (2012)

Pannon Egyetem

1. fejezet - A KAUCSUK JELÖLÉSE ÉS OSZTÁLYOZÁSA [2, 3]

1. fejezet - A KAUCSUK JELÖLÉSE ÉS OSZTÁLYOZÁSA [2, 3]

A kaucsukok többféleképpen osztályozhatók:

 1. eredet szerint 

  természetes kaucsuk
  szintetikus kaucsuk
 2. felhasználási terület szerint

  általános célra felhasznált kaucsuk
  speciális célra felhasznált kaucsuk
 3. szerkezet szerint

 4. előállítási eljárás szerint

 5. egyéb, a gumik egyes tulajdonságai szerint

A KAUCSUK EREDET SZERINTI OSZTÁLYOZÁSA

A kaucsukok eredet szerint csoportosíthatók természetes kaucsukokra (NR) és mesterségesen, ipari módszerekkel előállított szintetikus kaucsukokra (SR).

TERMÉSZETES KAUCSUK [4]

A természetes kaucsuk (NR) a gumigyártás egyik fő alapanyaga. Maga a kaucsuk szó az inka Caao-Chu szóból alakult ki, ami lefordítva könnyező fát, illetve a fa könnyét jelenti. Az Amazonas vidékén a bennszülöttek számos használati tárgyat készítettek e fa nedvéből. Európába Cortez hozta el az addig ismeretlen rugalmas anyagot. A botanikusok Hevea brasiliensis-nek nevezték el.

A legkiválóbb tulajdonságokkal a természetes kaucsuk rendelkezik. A világon összesen gyártott kaucsukmennyiség mintegy felét a természetes kaucsuk egymagában adja, a másik felét az összes műkaucsuk együttvéve.

A természetes kaucsuk alapvetően cisz-poliizoprénből áll, melyben szabályosan, ugyanabban a helyzetben követik egymást az ismétlődő szakaszok. Ez viszonylag nagy rendezettséget eredményez.

A természetes kaucsuk mindig tartalmaz fehérjetermészetű anyagokat, amelyekben vannak poláros csoportok. Ezek között erős a kölcsönhatás, az átlagnál jobban kristályosodnak, és a kaucsuk is elég jól kristályosodik, különösen húzás (a makromolekulák orientálódása) hatására. Ezért a töltőanyagot nem tartalmazó guminak is nagy a szakítószilárdsága, és aktív töltőanyaggal ez még tovább javítható.

A természetes kaucsukból készült gumi nagyon jó dinamikus tulajdonságokkal rendelkezik, hiszterézise kicsi. A fentiek miatt a kopásállósága jó. A természetes kaucsuk tulajdonságait és előállítási eljárását bővebben a 3. fejezet tartalmazza.

MESTERSÉGES (SZINTETIKUS) KAUCSUK

A szintetikus gumik/kaucsukok közé tartozik minden olyan elasztomer, melyet a természetben előforduló alapanyagokból vegyipari eljárásokkal állítanak elő. Az alapanyagok közé így tartozhat a kőszén és kőolaj, illetve egyéb szintetikus úton előállított szénhidrogének, valamint ezek különböző petrolkémiai módszerrel feldolgozott termékei is. A legnagyobb mennyiségben felhasznált alapanyag a kőolaj, illetve az ebből előállított termékek. A szintetikus kaucsukok fajtáit, tulajdonságait és előállítási eljárásait bővebben a 4-8. fejezetek tartalmazzák.