Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a modul kezdőlapjáraUgrás a tananyag előző oldaláraUgrás a tananyag következő oldaláraFogalom megjelenítés (nem elérhető funckió)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintéseSúgó megtekintése

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Mint minden modern operációs rendszernek, a Microsoft Windows rendszernek is kiterjedt szkriptfuttatási lehetőségei vannak. Ennek a környezetnek a neve PowerShell. Használata és szkriptelési lehetőségei nagyon hasonlítanak a GNU/Linux, illetve a Unix operációs rendszer alatti shellekhez. Az eltérés a két rendszer között abban rejlik, hogy a Windows PowerShell esetében már objektumorientált szkriptnyelvről beszélünk, amit a .Net keretrendszer támogat és egészít ki. A lecke célja, hogy a tanulók elsajátítsák a Windows PowerShell használatát, és készségszinten képesek legyenek az operációs rendszer lehetőségeinek használatára, parancssor alól.

A lecke során a tanulók először a rendszer telepítésével és az alapvető parancsok használatával ismerkednek meg, több gyakorlatorientált példán keresztül.

Követelmény

A tanulónak ismernie kell a GNU/Linux szkriptelési lehetőségeit a Windows PowerShell hatékony használatához. Fontos szempont, hogy a tanuló képes legyen alkalmazni az itt tanultakat a gyakorlatban is.

Önállóan megoldható feladatok

  • 1. feladat: Kérje le azoknak a felhasználóknak a nevét, akik az elmúlt egy napban jelentkeztek be a gépre!
  • 2. feladat: Kérje le azoknak a meghajtóknak a listáját, ahol legalább 4 GB szabad hely van!
  • 3. feladat: Írjon olyan programot, ami egy paraméterben megadott mintát keres egy fájlban!
  • 4. feladat: Rendezze egy állomány sorait!
  • 5. feladat: Számolja meg a karaktereket egy állományban!
  • 6. feladat: Számolja meg egy állomány sorainak a számát!

Windows szkript lehetőségek áttekintése, a PowerShell környezet bemutatása, alapvető PowerShell parancsok

Mi a PowerShell?

A PowerShell elnevezés a Microsoft Windows operációs rendszer újgenerációs szkriptvezérelt parancssorát (parancsértelmezőjét) takarja. A Windows Vista előtti operációs rendszerekben a standard parancssor a CMD volt. A Windows Server 2008 megjelenésével azonban egy teljesen új parancssort készítettek a Windows operációs rendszerekhez. A fejlesztés során a Microsoft nagy figyelmet fordított arra, hogy azok számára, akik valamilyen héjprogramozásban már jártasak – mint például GNU/Linux alatt a bash –, a PowerShell megismerése, kezelése, használata viszonylag egyszerű legyen.

Az új parancssor lassan, de biztosan leváltja a korábbi „Command Line”-t, amit sokan (igen helytelen módon) csak „DOS-módként” szoktak becézni, ami a Microsoft Windows 98 operációs rendszer idejéből származó, de mára hibás kifejezés. Ezért mindenkinek el kell sajátítania ennek az új környezetnek a kezelését, aki informatikával foglalkozik. A PowerShell nélkül egyszerűen nincs élet a Windows világában.

A korábban „Monad” kódnéven fejlesztett eszköz eredetileg is a „hagyományos” Windows parancssor leváltására született. A cél egy könnyen kezelhető, mégis hatékony, objektumorientált programozási és vezérlési felület készítése volt. A Microsoft később megváltoztatta az útitervet (roadplan), és a Windows operációs rendszerben megmaradt az eredeti parancssori környezet, a PowerShell pedig önálló termékként jelent meg. A PowerShell jelenleg a 2.0-ás verziónál tart. Várhatóan a Windows 7 operációs rendszer utáni újabb verziók már csak ezzel az új parancssorral fognak megjelenni.

A Windows PowerShell célja, hogy használatával a rendszergazdák mindennapi feladatai is leegyszerűsödjenek, és képesek lesznek olyan automatizálási feladatok és egyéb műveletek elvégzésére, melyekhez korábban több, egymástól független eszközt kellett beszerezniük és megtanulniuk kezelni. Ebben nagy segítséget nyújtanak az úgynevezett providerek (szolgáltatók), amelyek az egységes adatelérést és adatkezelést biztosítják a felhasználó számára.

A Windows PowerShell parancssor segítségével egyszerűen kezelhetjük a fájlrendszert, a rendszerleíró adatbázist, a biztonsági és egyéb rendszerbeállításokat, távoli gépeket és adatbázisokat érhetünk el, és különböző adatforrásokból érkező adatokat is tetszés szerint manipulálhatunk, rendszerezhetünk.

Ezekre a felhasználási lehetőségekre, a későbbi leckékben fogunk példákat látni.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A PowerShell telepítése

A Microsoft Windows Vista, Windows 7 és Windows Server 2008 R2 operációs rendszerek esetén az operációs rendszerrel együtt hozzájutunk a PowerShell környezethez is. Microsoft Windows XP használata esetén minden esetben az egyenkénti telepítés szükséges, valamint ennek az operációs rendszernek a támogatása csak a Service Pack 3 javítócsomag mellett elérhető.

Támogatott operációs rendszerek, architektúrák:

Microsoft Windows 7 7

Microsoft Windows Vista

Microsoft Windows Server 2008 R2

Microsoft Windows Server 2008

Microsoft Windows Server 2003

Microsoft Windows XP SP2, SP3

IA64, x86, x64

Vissza a tartalomjegyzékhez

A PowerShell indítása

A Windows PowerShell a Start menüből indítható. Egyszerűen használjuk a Start menü Keresés eszköztárát, és írjuk be ide, hogy „PowerShell”. Az XP-nél fejlettebb rendszerekben már az új Start menü található; ezt egyébként is célszerű használni, mert sokkal könnyebb rákeresni a különböző indexelt elemekre és rendszerkomponensekre.

A számítógépünk hardver kiépítésétől függően több lehetőségünk van ezt követően a PowerShell indítására:

PowerShell x86 változat

PowerShell x64 változat

PowerShell ISE x86 változat

PowerShell ISE x64 változat

Tetszés szerint választhatunk a PowerShell és a hozzá kapcsolódó integrált fejlesztőkörnyezet (Windows PowerShell Integrated Szkripting Environment), rövidebb nevén ISE 64 bites és 32 bites változatai közül.

Természetesen egy 32 bites operációs rendszer esetén nem érjük el a 64 bites verzióját a PowerShellnek és a hozzá kapcsolódó integrált szkriptelő környezetnek, mert a kompatibilitás a 32 bites és a 64 bites operációs rendszerek között csak „visszafelé” (tehát a 64 bites operációs rendszer irányából a 32 bites operációs rendszer irányába) érvényes. Az IA64 esetében nincs x86 változat, így nem beszélhetünk „visszafelé” irányú kompatibilitásról, mert az Intel Itanium platform egy tisztán 64 bites architektúra.

Fontos

Ha nem csak olyan parancsokat szeretnénk kiadni a PowerShell környezetben, melyekhez elég egy alacsony jogosultságkör, akkor minden esetben adminisztrátori szintű jogosultságokkal kell elindítanunk a PowerShell környezetet.

Mindezt úgy tehetjük meg, hogy a jobb oldali egérgombbal az indítandó programra, azaz az indítandó parancsfájlra klikkelünk, és az adminisztrátori jogú futtatást választjuk. Ekkor a User Account Control (UAC) beállításaitól függően lehetséges, hogy még egyszer kattintanunk kell, mert a rendszer figyelmeztet, hogy adminisztrátori módban fogunk dolgozni.

Az Active Directory-ban (AD) levő gépek esetén a Group Policy alól engedélyezhetjük az összes csatlakoztatott gépen a felhasználói jogú felhasználók számára a PowerShell környezet szkript futtatásra is elegendő jogú indítását.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag előző oldalára Ugrás a tananyag következő oldalára
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.