Ugrás a tartalomhoz

Folyóirat archívum a ScienceDirecten

2013. május 27. - Tankönyvtár

Már Magyarországon is számos felsőoktatási intézmény és nonprofit kutatóintézet hallgatói, oktatói és kutatói érhetik el a természettudományok, műszaki tudományok és orvostudomány legnagyobb elektronikus folyóirat archívumát, az Elsevier B.V. gondozásában megjelenő Journal Backfile Collections-t. Az adatbázist az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szerezte be a TÁMOP-4.2.5-B-11/1-2011-0001 projekt keretében.

Az Elsevier kiadó úttörő munkába fogott, amikor 2000-ben megkezdte a saját tulajdonú folyóirat-állománya digitalizálását. Elsőként a teljes kémiai gyűjtemény jelent meg 2001-ben, és 2006-ra készült el a 29 gyűjteményből álló adatbázis. Jelenleg minden, az Elsevier B.V. tulajdonában levő folyóirat, sok esetben az első évfolyam első számától megtalálható az archívumban, 1995-ig. A folyamatosan bővülő adatbázis jelenleg már 7 milliónál több cikket tartalmaz. Korábban egyáltalán nem, vagy csak nehézségek árán elérhető, történelmi jelentőségű és tekintélyes folyóiratokat olvashatunk most helyhez kötöttség nélkül. Ilyen nagy hatású folyóirat például az adatbázis legrégebbi folyóirata, a Lancet, melynek 180 éve töretlenül meghatározó szerepe van az orvostudomány területén, s amelynek most minden egyes száma elérhetővé vált az első, 1823-as évfolyamtól kezdve.

Az Elsevier digitalizálási feladatai azonban korántsem értek véget. Ennek egyik oka az, hogy az újonnan vásárolt folyóiratok digitalizálása és beépítése az adatbázisba ma már szükségszerű feladat. A másik ok az, hogy a 2000-ben rendelkezésre álló technológia és a forrásanyag állapota (a régebbi folyóiratok, még a 70-es évekből származók is, mikrofilmen álltak csak rendelkezésre) nem tették lehetővé, hogy az eredetivel egyező színvonalon jelenjenek meg a kiadványok, elsősorban az ábrák és a képek. A 2004 utáni technológiai fejlődés már lehetővé tette a jó minőségű képi reprodukciót, így az Elsevier elindította a „Backfiles Re-scanning Project”-et. A felhasználók jelzéseit is felhasználva 600000 oldalt digitalizáltak újra a rossz minőségű képek miatt, mégpedig úgy, hogy eredeti, nyomtatott példányokat kutattak fel. A helyreállítás 99%-ban elkészült, bár akadhatnak még javításra szoruló képek, például azok, amelyeknek nem tudták eddig felkutatni az eredeti példányait, vagy amelyekhez nem áll rendelkezésre elég jó minőségű eredeti példány.

Mind a kutatás és az oktatás területén, az adott tudományterületeken fontos eszköz lehet a szakemberek kezében ez az adatbázis, hiszen biztosítja a szakirodalom történelmi mélységű tanulmányozását egy-egy kutatási témában.

A felhasználó szempontjából fokozza a hatékonyságot, egyszerűbbé teszi a keresést, hogy egyetlen platformon, a www.sciencedirect.com oldalon található meg minden cikk, a már megszokott módon, az idézési adatokkal és mutatókkal együtt, hiszen rendelkezésre áll a ScienceDirect és Scopus nyújtotta összes lehetőség az itt megszokott keresési opcióknak és egyéb alkalmazásoknak köszönhetően.

Az Educatio Nonprofit Társadalmi Szolgáltató Kft. nagy örömére szolgál, hogy a felsőoktatás és a nonprofit kutatóintézetek rendelkezésére bocsáthatja ezt a rendkívüli adatbázist, ezzel is támogatva az oktatás és kutatás további fejlődését.

A www.eisz.hu portálon további hasznos információkat talál az adatbázisban való keresés módjairól.

További hírek
2015. január 9.

Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása (TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001)

2015. március 24.

Az angol nyelvű előadások a tudományos folyóiratokban való megjelenéshez nyújtanak hasznos gyakorlati ismereteket a szerzőknek és a leendő szerzőknek.

2017. szeptember 21.

2017. szeptember 30-án, szombaton a Digitális Tankönyvtár szolgáltatásaiban kimaradások várhatók.

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása