Ugrás a tartalomhoz
Találatok pontosítása
2 találat

Környezeti ásványtan

Typotex Kiadó, Tóth Erzsébet, Weiszburg Tamás

A könyv két részből áll, egy általános bevezetésből és egy komplex esettanulmány-sorozatból. Az első, általános rész bemutatja a környezeti ásványtant, mint tudományterületet és a rokon tudományágakat. Áttekintést ad az érdeklődési körébe tartozó anyagokról, vagyis környezetünk szilárd anyagairól, elkülönítve a fő természetes szilárd anyagtípusokat (ásvány, kőzet, érc, drágakő) és a mesterséges anyagokat. Párhuzamot von a természetes és mesterséges anyagok között. Ismerteti a környezeti ásványképződés főbb jellegzetességeit, és megmutatja, miben térnek el a környezeti ásványképződés folyamatai a geológiai ásványképződési folyamatoktól. A rendszeres ásványtani rész megközelítésében tér el a hagyományos ásvány rendszertani munkáktól: bemutatja 9 ásványosztályt, kiemelve a környezeti jelentőséggel bíró, környezeti folyamatokban fontos szerepet betöltő ásványfajokat. A második rész az azbeszteket ismerteti. Az azbesztek ásványok, azaz természetes szilárd anyagok. Jó technológiai tulajdonságaik miatt az őskortól alkalmazta őket az emberiség, ma is részei épített környezetünknek. Egészségkárosító hatásuk miatt ma már jobbára tiltják az azbesztek használatát, így eltávolítása, veszélyes hulladékként való elhelyezése fontos feladat. Az esettanulmány-sorozat ismerteti az azbesztek bányászati, egészségügyi, környezeti és jogi vonatkozásait.

Ásvány és kőzettan

EKF ttk, Dr. Dávid Árpád

Ez a jegyzet az ásványtan és a kőzettan alapjaival ismerteti meg a hallgatókat. A Mátra Múzeum ásványtani kiállításán és az Eszterházy Károly Főiskola Földrajz tanszékének gyűjteményén keresztül bemutatja Magyarország ásványait és a legfontosabb ásvány-, illetve kőzetgyűjtő helyeket.

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása