Ugrás a tartalomhoz

Zöldségtermesztők kézikönyve

dr. Balázs Sándor

Mezőgazda Kiadó

Sütőtök

Sütőtök

(Cucurbita maxima DUCH.)

Sütőtöknek Magyarországon a C. maxima convar. maxima (sütőtök) és C. maxima convar. bananina (banántök) fajokat termesztik.

A termesztés jelentősége

A sütőtököt az országban – igaz, kis területen – már több évszázada termesztik. A banántök termesztése újabb keletű.

A sütőtök tápanyagban gazdagabb, mint a főzőtök. Felhasználhatósága is többoldalú. Fogyaszthatjuk sütve, ivóléként, az ifjabb nemzedék bébiételként.

Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom (3,8 mg/100 g), a 30 mg/100 g C-vitamin-tartalom, a nagy kalcium- és foszfortartalom adja.

Növénytani és élettani sajátosságai

NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE

Gyökérzete nagy tömegű, a talajt behálózza.

Hajtása folytonos növekedésű, elágazó, több méter hosszúra nő.

Levele lekerekített, vese alakú, szőrözött.

Virágai sárga színűek, a kabakosok közül a legnagyobbak, élénksárgák.

Termés. A hagyományos fehér héjszínű sütőtök lehet lapított gömb (Nagydobosi), kúposodó gömb (Kiszombori) és megnyúlt hengeres gömb (banántök) alakú. A banántök külső héjszíne sárgáspiros.

A sütőtök terméshúsa narancssárga, a banántöké barnásvörös. A sütőtök konzisztenciája szárazabb, omlósabb, a banántöké nedvesebb, pépesebb.

Magja nagy, fehér vagy barnásszürke. Ezermagtömege 450–500 g. Olajtartalma 35–40%. Csírázóképességét 6–8 évig megtartja.

ÉLETTANI JELLEMZÉSE

Fényigénye kisebb, mint a spárgatöké.

Hőigénye MARKOV–HAEV (1953) szerint 22±7 °C.

A virágok megtermékenyülése rövidebb ideig tartó megvilágításban, viszonylag alacsony hőmérsékleten lényegesen javul.

Vízigénye szintén kisebb, mint a főzőtöké. Ezt nagyobb gyökérzete magyarázza.

Tápanyagigénye nagy. Lehetőleg frissen trágyázott területre kerüljön. Területtrágyázáskor 50–70 t/ha, fészektrágyaként 8–10 t/ha szerves trágyát adjunk.

Egy tonna termés fajlagos tápanyagkivonása nitrogénből 1,7 kg, P2O5-ból 1,4 kg, K2O-ból 4,0 kg.

Termesztett fajták, fajtakiválasztás

Sütőtök

Nagydobosi: középerős, erős hajtásrendszert fejlesztő fajta. A termés lapított gömb, a héj világosszürke, a hús narancssárga. Egy-egy termés átlagtömege 4–8 kg. Jól tárolható.

Kiszombori: erőteljes hajtásrendszert fejleszt. Termései enyhén megnyúlt gömb alakúak. Terméshéja fehéresszürke. Húsa narancssárga. Tenyészideje rövidebb, húsa vastagabb, mint a Nagydobosi fajtáké. Friss fogyasztásra, de még inkább feldolgozó ipari célra termeszthető. Egy-egy termés átlagtömege 4–6 kg.

Orange: középerős növekedésű. Termése megnyúlt körte alakú. A terméshéj színe éretten sötétnarancs. Hússzíne megegyezik az érett termés héjszínével. Friss fogyasztásra, esetleg feldolgozásra alkalmas. Viszonylag rövid ideig tárolható. Termésének átlagtömege 2–4 kg között változik.

108. ábra - Nagydobosi sütőtök (fotó: TUZA SÁNDOR)

Nagydobosi sütőtök (fotó: TUZA SÁNDOR)


Szabadföldi termesztés

NÖVÉNYVÁLTÁS, TRÁGYÁZÁS, TALAJ-ELŐKÉSZÍTÉS

Lásd a dinnyénél leírtakat.

SZAPORÍTÁS

A sütőtököt hazánkban állandó helyre vetéssel termesztik. A magvetés ideje április vége. A növényelrendezés:

150×150 cm (2,25 m2/növény, 4444 db/ha),

150×200 cm (3,00 m2/növény, 3333 db/ha),

200×200 cm (4,00 m2/növény, 2500 db/ha).

Vetésmélység 3–5 cm. Fészkenként 4–6 db magot vetünk. Vetőmagszükséglet 1,8–3,0 kg/ha.

NÖVÉNYÁPOLÁSI MUNKÁK

Ápolási munkái a ritkítás, a gyomirtás, az öntözés.

BETAKARÍTÁS

A sütőtök termését késő ősszel szedjük, amikor megcsípte a dér, mert a húsa akkor ízletes igazán. Ez azt jelenti, hogy csak az érett sütőtököt szabad leszedni, kocsánnyal együtt. Fagymentes, száraz helyen decemberig, januárig jól tárolható. Hektáronként 30–50 t termésátlagot is elérhetünk.

MAGTERMESZTÉS

Megegyezik a főzőtökénél, illetve a dinnyénél leírtakkal.