Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Hogyan ismerjük fel az ételekkel összefüggésben kialakult tüneteket?

Hogyan ismerjük fel az ételekkel összefüggésben kialakult tüneteket?

ebm00934

Célok

  • Hosszan tartó eliminációs diétát csak indokolt esetben szabad tartani. A hosszan tartó eliminációs diéta alkalmazásának - például atopiás ekcema -kedvezőhatásait nagyon gyér bizonyítékok támasztják alá 1 .

  • A csecsemőkorban, illetve óvodás korban megkezdett eliminációs diétát időben (az iskola megkezdése előtt) le kell állítani.

Az ételallergia kivizsgálásakor a következő fő kérdéseket kell megvizsgálni

  • Családi anamnesis (különös tekintettel a közvetlen vérrokonok között előforduló allergiákra: allergiás asthma, bőrproblémák, gastrointestinalis betegségek)

  • Korai anamnesis (terhesség + szülés, hely a testvérek sorában

  • Szoptatás (anamnesis a teljes szoptatási időszakban + mikor kapott a gyermek először tápszert + egyéb élelmiszerek adásának megkezdése)

  • Az anya esetleges diétái a szoptatás ideje alatt

  • A bőrkiütés milyen életkorban és mely testtájon jelentkezett

  • Azon élelmiszerek, amelyek a tüneteket kiváltották a gyermeknél (+ melyek ezek a tünetek + az élelmiszer elfogyasztása után milyen hamar jelentkeznek a tünetek)

  • Azon ételek, amelyek a szülők szerint okozhatják a tüneteket

  • Viszketés

  • Gastrointestinalis tünetek (különös alapossággal kell megvizsgálni, hogy ezek valódi tünetek-e, vagy csupán normális variációk).

    • Laza széklet /hasmenés, rossz szagú/furcsa színű széklet, székrekedés és hasi fájdalmak

  • Antibiotikum kezelés (ezek hatása a hasi fájdalmakra)

  • Olyan élelmiszerek, amelyek adását már elhagyták + az elhagyás oka

  • Növekedés (magasság, testsúly, fej körfogat)

  • Bőrápolás (bőrápoló kenőcsök, hydrocortison kezelés)

  • Légúti tünetek

  • Dohányzás (szabadban, kocsiban, illetve nagyszülők lakhelyén is)

  • Anyagcsere-betegség, hasi problémák vagy lactose intolerantia

  • Háziállatok (nagyszülőknél is), óvoda

Csecsemő (< 1 év)

  • Anamnesis

    • A tünetek súlyossága további kivizsgálást tesz szükségessé, vagy megfelel a normális csecsemőkornak?

    • Családi anamnesis (Előfordult-e allergiás megbetegedés a szülőknél, illetve testvéreknél? Ételallergiák?)

    • Környezet: Háziállatok, dohányzás

    • A tünetek kialakulása: A tünetek pontos leírása, és mi történt a tünetek megjelenése után?

    • Ételek, amelyek a szülők szerint okozhatták az allergiát

    • A gyermek jelenlegi étrendje

    • A gyermek (tünetei szoptatás idején, illetve ételekkel összefüggésben)

    • Milyen sorrendben vezették be az egyes ételeket a gyermek étrendjébe? Volt összefüggés a tünetek megjelenése és az étrend bevezetése között?

    • Tekintettel arra, hogy a tünetek általában az új élelmiszer bevezetését követő néhány hétben jelentkeznek először, ezért elsőként az 1–5 legutolsó étel hagyandó el.

    • A fő élelmiszerek nem hagyhatók el az elsődleges ellátás során: a gyermeket szakorvoshoz kell vinni (Lásd: ebm00645) .

    • A diéta betartása nehéz, így a szülőknek megfelelő tájékoztatást kell adni. Meg kell állapítani, hogy (táplálkozási szakembertől / betegszervezettől) milyen információk állnak a betegek rendelkezésére.

    • Hasznos a tünetnapló vezetése.

    • A zavaró tényezők elemzése különösen fontos.

  • Kipróbálható azoknak az ételeknek az elhagyása, amelyeket legutoljára vezettek be az étrendbe (egyéb étrend változtatás nélkül). Ha ez működik, akkor a továbbiakban egyszerre mindig egy új ételt kell kipróbálni.

  • Az új ételek bevezetése úgy történik, hogy mindig egyszerre csak egy új ételféleséget vezetnek be, és azt egy héten át próbálják. Ez segít a tüneteket okozó étel azonosításában.

  • Ezen felmérési időszakban ne vezessenek be véletlenszerűen új ételt az étrendbe.

  • Az olyan speciális étrendeket, amelyek nem befolyásolják a tüneteket, le kell állítani.

Idősebb gyermek

  • Kevésbé valószínű az étel okozta tünetek kialakulása.

  • A nyírfapollen keresztallergiát lásd ebm00299 .

  • A nyári időszakban enyhülő bőrkiütés nagy valószínűséggel nem ételallergia.

Irodalom

  • [1]Hoare C, Li Wan Po A, Williams H. Systematic review of treatments for atopic eczema. Health Technol Assess 2000;4(37). NHS R&D HTA programme